Sposób przygotowania
Przygotowujemy formę (użyłam formę na tartę o średnicy 28cm) - smarujemy ją tłuszczem i lekko obsypujemy mąką lub wykładamy papierem do pieczenia.
Piekarnik nagrzewamy do 170oC.
Wiśnie/czereśnie opłukujemy, przekrajamy na pół i pozbawiamy pestek (i ogonków). Odkładamy.
Mało miksujemy z cukrem i szczyptą soli na puszystą masę. Cały czas mieszając wbijamy kolejno po jednym jajku. Dodajemy ekstrakt waniliowy, a na koniec mąkę z proszkiem do pieczenia. Miksujemy jeszcze chwilkę.
Gotową masę przekładamy do przygotowanej foremki, a na wierzch ciasta układamy owoce przekrojonym środkiem ku górze.
Pieczemy ok. 35 min. do suchego patyczka i zarumienionego wierzchu.
Po upieczeniu ciasto zostawiamy jeszcze na 10-15 min. w uchylonym i wyłączonym piekarniku. Po tym czasie ostrożnie przenosimy na kratkę do studzenia.
Źródło przepisu: zpierwszegotloczenia.pl (tytuł przepisu: "Szybkie ciasto z czereśniami >lub innymi ulubionymi owocami<")