Kruche cytrynowe ciasteczka w czekoladzie

Kategoria: Muffiny, ciasteczka, babeczki
Dodano: 08 lutego 2019
Ciasteczka sprawdzają się u mnie zawsze - są szybkie w przygotowaniu, zawsze mi wychodzą i nie sprawiają problemów. Ten przepis zobaczyłam na Pinterest i od razu mi się spodobał. Ciasteczka sa bardzo delikatne, kruche, ale nie sypią się za bardzo. Wyszły wyśmienite, z delikatną nutką cytrynową.
 
Kruche cytrynowe ciasteczka w czekoladzie
Składniki
Na ciasteczka (wychodzi ok. 51 sztuk):
  • 330 g mąki (typ 450)
  • 200 g zimnego masła
  • 133 g cukru pudru
  • 2 - 3 żółtka (53 g)
  • skórka starta z jednej cytryny
  • łyżeczka ekstraktu z wanilii
N polewę:
  • 300 g czekolady deserowej lub mlecznej
Kruche cytrynowe ciasteczka w czekoladzie gotowe
Sposób przygotowania
Wszystkie składniki na ciasto łączymy ze sobą i zagniatamy gładkie, jednolite ciasto. W razie potrzeby można odrobinę bardziej podsypać mąką.

Ciasto wkładamy na 30 min. do lodówki.

Piekarnik nagrzewamy do 180oC.
Po tym czasie wałkujemy na blacie dobrze oprószonym mąką na grubość ok. 5 mm.
Wykrawamy wybrane kształty foremkami, a następnie przenosimy na blachę do pieczenia wyłożoną pergaminem.

Ciasteczka pieczemy przez ok. 12 min. Przekładamy szpatułką na kratkę do studzenia i pozostawiamy tam do czasu, aż zupełnie wystygną.

Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej. Ciasteczka zanurzamy do połowy w płynnej czekoladzie i odkładamy na papier do pieczenia aby czekolada zastygła.

Przechowujemy w szczelnie zamykanym pojemniku.


Źródło przepisu: www.tavolartegusto.it
Kruche cytrynowe ciasteczka w czekoladzie
Autor:Delicious Time
Oceń przepis
Liczba głosów: 1
Ocena: 5
Komentarze