Składniki
Na ciasteczka (wychodzi ok. 51 sztuk):
- 330 g mąki (typ 450)
- 200 g zimnego masła
- 133 g cukru pudru
- 2 - 3 żółtka (53 g)
- skórka starta z jednej cytryny
- łyżeczka ekstraktu z wanilii
N polewę:
- 300 g czekolady deserowej lub mlecznej
Sposób przygotowania
Wszystkie składniki na ciasto łączymy ze sobą i zagniatamy gładkie, jednolite ciasto. W razie potrzeby można odrobinę bardziej podsypać mąką.
Ciasto wkładamy na 30 min. do lodówki.
Piekarnik nagrzewamy do 180oC.
Po tym czasie wałkujemy na blacie dobrze oprószonym mąką na grubość ok. 5 mm.
Wykrawamy wybrane kształty foremkami, a następnie przenosimy na blachę do pieczenia wyłożoną pergaminem.
Ciasteczka pieczemy przez ok. 12 min. Przekładamy szpatułką na kratkę do studzenia i pozostawiamy tam do czasu, aż zupełnie wystygną.
Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej. Ciasteczka zanurzamy do połowy w płynnej czekoladzie i odkładamy na papier do pieczenia aby czekolada zastygła.
Przechowujemy w szczelnie zamykanym pojemniku.
Źródło przepisu: www.tavolartegusto.it