Składniki
- 3 szkl. mąki pszennej
- 1 kostka margaryny
- 4 jajka (oddzielone żółtka od białek)
- 1 czubata łyżka cukru (dodajemy do ciasta)
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- śmietana 18% - ok 3 łyżeczek
- 2 łyżeczki kakao
- 1/2 szkl. cukru (dodajemy do białek)
- 2 małe słoiki powideł śliwkowych lub dżemu pożeczkowego
- 3 krople olejku arakowego
forma do pieczenia: forma na tartę śr. 30 cm lub forma prostokątna 33x20cm
Sposób przygotowania
Zagnieść na gładkie ciasto: mąkę pszenną, proszek do pieczenia, margarynę, żółtka, cukier, śmietanę i olejek arakowy. Jeśli ciasto będzie zbyt sypkie można dodać nieco więcej śmietany.
Dobrze zagniecione ciasto dzielimy na 3 części: dużą, średnią i najmniejszą.
Do średniej części dodajemy kakao i ponownie dokładnie zagniatamy.
Część najmniejszą i kakaową owijamy w folię spożywczą i wkładamy do zamrażalnika. Największą natomiast rozwałkowujemy na koło średnicy nieco większej niż forma.
Przekładamy do natłuszczonej formy i pieczemy w 200oC na złoty kolor (ok. 20-30 min).
Po tym czasie uchylamy drzwiczki piekarnika i czekamy aż ciasto ostygnie.
Na upieczony letni placek wykładamy powidła/dżem. Na wierzch ścieramy na tarce (na największych oczkach) ciasto kakaowe.
W osobnym naczyniu ubijamy białka z cukrem na sztywną pianę i wykładamy je na posypaną kakaową część ciasta. Na wierzch ścieramy na tarce ostatnią, białą część ciasta i ponownie wkładamy do piekarnika.
Pieczemy w 200oC ok. 50 min, do czasu aż ciasto u góry ładnie się zarumieni.
Przepis pochodzi z: rodzinnego zeszytu z przepisami.