Sposób przygotowania
Formę o wymiarach 23x33 cm wykładamy papierem do pieczenia.
Jagody dokładnie opłukujemy, pozostawiamy na sitku do ostygnięcia.
Składniki na ciasto zagniatamy, aż do uzyskania jednolitej masy. Ciasto dzielimy na dwa kawałki - jeden 70%, drugi 30%.
Większy kawałek wałkujemy, wykładamy nim sód blachy i wkładamy na 30 min. do lodówki, mniejszy natomiast owijamy w woreczek i wkładamy do zamrażarki.
Piekarnik nagrzewamy do 180oC.
Blachę z ciastem wkładamy do nagrzanego piekarnika, pieczemy ok. 20 minut.
Odstawiamy do ostygnięcia.
Białka ubijamy na sztywną pianę, pod koniec ubijania małymi porcjami dodajemy cukier. Do ubitej piany dodajemy wszystkie budynie, dalej ubijamy. Gdy składniki się dobrze zmieszają, na koniec małym strumieniem, powoli wlewamy olej. Miksujemy.
Masę z białek wykładamy na wierzch podpieczonego ciasta. Posypujemy jagodami, a na samą górę ścieramy na grubych oczkach tarki ciasto wyjęte z zamrażarki.
Całość pieczemy jeszcze przez ok. 30 - 35 minut.
Przed podaniem można posypać cukrem pudrem.
Źródło przepisu: przyślijprzepis.pl (autor: beti27, tytuł: "Kruche ciasto z jagodami i budyniowa pianką").