Sposób przygotowania
Ciasto do zawijania krokietów:
Składniki na ciasto mieszamy ze sobą tak, by nie było grudek, a następnie smażymy małymi porcjami na rozgrzanej patelni tak, jak naleśniki.
Każdy usmażony placek odkładamy.
Farsz:
Kapustę opłukujemy, odciskamy z nadmiaru wody i drobno siekamy.
Wkładamy do garnka, zalewamy obficie wodą i doprowadzamy do wrzenia. Gotujemy 5 min. i odcedzamy przez sito (należy uważać, by się nie poparzyć). Czynność powtarzamy jeszcze dwukrotnie, dzięki czemu kapusta nie będzie zbyt kwaśna.
Na koniec kapustę umieszczamy ponownie w garnku, tym razem zalewamy ją bulionem. Dodajemy przyprawy i gotujemy na małym ogniu.
W między czasie obieramy pieczarki i kroimy w kostkę. Cebulę drobno siekamy.
Na dużej (najlepiej by była także głęboka - z wysokimi ściankami) patelni rozgrzewamy olej. Podsmażamy cebulę, a gdy się lekko zarumieni dodajemy pieczarki. Doprawiamy solą i pieprzem ziołowym.
Smażymy, aż pieczarki będą miękkie. Dodajemy do kapusty.
Kapustę z pieczarkami gotujemy ok. 30 min. Odstawiamy do ostygnięcia, w razie konieczności odcedzamy (jeśli płyn wystarczająco nie odparował).
Składanie:
Na porcję "naleśnika" nakadamy czubatą łyżkę farszu i zawijamy w krokieta. Tak postępujemy z każdym plackiem.
Gotowe krokiety maczamy w roztrzepanym jajku, a następnie w bułce tartej i smażymy na małym ogniu na złoty kolor.
Smacznego!