Krajanka kajmakowo-orzechowa

Kategoria: Ciasta
Dodano: 30 października 2012

Krajanka jest baaardzo słodka, nieco twarda i mocno się kruszy, ale warto ulec pokusie. Ma oryginalny smak i świetnie pasuje do kawy, a przygotowanie zajmuje mało czasu.
Krajanka kajmakowo-orzechowa
Składniki
  • 1 szklanka mąki
  • 1 szklanka płatków owsianych
  • 0,5 łyżeczki sody oczyszczonej
  • 0,5 szklanki brązowego cukru
  • 125g masła (roztopić i ostudzić)
  • 0,5 szkl posiekanych orzechów
  • 1 szkl posiekanej czekolady (mlecza lub mleczna+gorzka)
  • 250 - 300 g masy karmelowej (kajmaku)
Sposób przygotowania
Wymieszać ze sobą: mąkę, płatki owsiane, sodę i cukier. Dodać masło i ponownie wymieszać. Jeśli masa będzie zbyt sypka, można zwiększyć ilość masła. Całość podzielić na dwie części.
Przygotować formę o wymiarach 20x20 i wysmarować ją tłuszczem.
Dno formy wylepić jedną częścią masy i piec w 180oC przez 10min.
Następnie na gorący spód rozsypać orzechy, czekoladę i rozsmarować lekko podgrzany kajmak. Na wierzch ułożyć drugą część masy.

Całość włożyć ponownie do piekarnika i pic w 180oC przez 20min.


Przepis pochodzi z: mojewypieki.blox.pl
Krajanka kajmakowo-orzechowa
Autor:Delicious Time
Oceń przepis
Liczba głosów: 1
Ocena: 5
Komentarze