Sposób przygotowania
Obrane ziemniaki płuczemy i gotujemy w osolonej wodzie. Po ugotowaniu dokładnie gnieciemy tłuczkiem lub przeciskamy przez praskę. Pozostawiamy do ostygnięcia.
Truskawki opłukujemy i pozostawiamy by ociekły z wody.
Gdy ziemniaki są już chłodne dodajemy mąkę, jajko i sól. Wszystko ugniatamy do uzyskania jednolitej masy (jeśli ciasto klei się nadmiernie można dodać jeszcze trochę mąki, pamiętając, że im więcej mąki dodamy, tym mniej delikatne będą knedle).
Ciasto dzielimy na kawałki - każdy wielkości małej śliwki lub orzecha włoskiego. Z każdego kawałka formujemy kulkę, rozpłaszczamy na okrągły placek, do środka wkładamy truskawkę otulając ją ciastem. Brzegi sklejamy, formujemy kulkę i odkładamy na oprószony mąką blat.
Gdy będziemy mieli gotowe wszystkie knedle, zagotowujemy wodę, dodajemy sól.
Do gotującej się wody wrzucamy knedle, mieszamy. Czekamy aż woda ponownie zacznie się gotować, wówczas nieco zmniejszamy ogień.
Od momentu wypłynięcia knedli na wierzch, gotujemy je 5 min. Następnie wyjmujemy łyżką cedzakową.
Śmietanę ubijamy z cukrem pudrem. Płatki migdałowe podsmażamy na suchej, rozgrzanej patelni, aż się zarumienią.
Ugotowane knedle polewamy śmietaną i posypujemy prażonymi płatkami migdałów (można także alternatywnie posypać cynamonem lub podsmażaną bułką tartą).
Smacznego!