Sposób przygotowania
Bułkę umieszczamy w niedużej misce i zalewamy wodą tak, by cała bułka była zanurzona. Moczymy ok. 20 min, aż całkowicie zmięknie następnie wyjmujemy z wody i dobrze odciskamy.
W większej misce umieszczamy mięso mielone, odciśniętą bułkę, jako, drobno posiekaną cebulę,
sól, pieprz i 2 łyżki bułki tartej. Całość dokładnie mieszamy. Jeżeli masa wydaje nam się zbyt miękka, wówczas dodajemy jeszcze trochę bułki tartej i ponownie mieszamy.
Z mięsnej masy formujemy kulki (moje są troszkę mniejsze niż jajko). Gotowe kulki obtaczamy w bułce tartej, a następnie podsmażamy na rozgrzanym oleju z każdej strony aż się lekko zarumienią.
Między czasie gotujemy bulion - jeśli jest warzywny warto przygotować go nieco wcześniej, by gotował się ok. 30 min., jeśli jest z kostki można go przygotować bezpośrednio przed podsmażeniem klopsów.
Gdy klopsiki są podsmażone, przekładamy je do większego garnka i zalewamy bulionem (samym płynem, nie dodajemy ugotowanych w bulionie warzyw) tak, by wszystkie były przykryte.
Całość gotujemy ok. 10 min. po czym dodajemy koncentrat pomidorowy (koncentrat dajemy do kubka, dodajemy troszkę bulionu, mieszamy i przelewamy z powrotem do garnka z klopsami). Dodajemy także zmiksowane pomidory (jeśli ktoś nie lubi pestek, zmiksowane pomidory można przelać przez sitko). Wszystko gotujemy jeszcze przez 15 min.
Na koniec zagęszczamy sos mąką:
3 łyżeczki mąki ziemniaczanej lub skrobi kukurydzianej + 3 łyżeczki mąki pszennej + pół kubka zimnej wody, całość mieszamy i pomału wlewamy do sosu intensywnie mieszając rózgą kuchenną.
Uwaga: jeżeli obawiamy się, że podczas zagęszczania mogą się nam porobić "kluchy", wówczas zanim przystąpimy do zagęszczenia sosu lepiej jest wcześniej przełożyć klopsy na talerz, następnie zagęścić sos i włożyć klopsy z powrotem.
Przed podaniem sos i klopsy posypujemy świeżo posiekaną natką pietruszki.