

CIASTO:
Stopić masło w gotującej się wodzie. Cały czas gotując mieszankę na małym ogniu dodać mąkę i mieszać aż do uzyskania jednolitej, gładkiej masy. Zestawić z ognia i wystudzić. Następnie dodawać po jednym jajku za każdym razem dokładnie mieszając. Na koniec dodać proszek do pieczenia i ponownie zamieszać. Ciasto podzielić na dwie części, jedną z nich wysmarować dno natłuszczonej formy średnicy ok. 23x33cm i piec w 200oC przez 30 min. Po upieczeniu ciasto lekko ostudzić, wyjąć z formy i w podobny sposób upiec drugi placek.
KREM:
Żółtka ubić z cukrem, następnie dodać mąkę kukurydzianą i 1 szkl. mleka. Całość dobrze zmiksować. Pozostałą część mleka zagotować z cukrem waniliowym. Gdy mleko zacznie wrzeć pomału dodawać ubite żółtka. Mieszać nieprzerwanie cały czas podgrzewając przez ok. 1 min. Po tym czasie zdjąć z ognia i pozostawić do całkowitego ostygnięcia.
Gdy masa będzie już zimna w osobnym naczyniu ubić kremówkę z usztywniaczem i połączyć z przygotowaną wcześniej masą.
Jeden z upieczonych placków umieszczamy w formie, na to nakładamy krem i przykrywamy drugim plackiem. Można lekko docisnąć. Całość umieszczamy w lodówce by się dobrze schłodziło.
Przed podaniem można posypać cukrem pudrem.
Przepis pochodzi z: arabeskawaniliowa.blogspot.com
(wprowadziłam małe zmiany)
kategoria Muffiny, ciasteczka, babeczki
kategoria Muffiny, ciasteczka, babeczki
kategoria Ciasta
kategoria Muffiny, ciasteczka, babeczki