Kakaowe muffinki z orzechami

Kategoria: Muffiny i ciasteczka
Dodano: 30 października 2012
Kakaowe muffinki z orzechami
Składniki
  • 250g mąki
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 0,5 łyżeczki sody oczyszczonej
  • 2 łyżki kakaa
  • 175g cukru
  • 150g posiekanych orzechów włoskich*
  • 250ml mleka
  • 90ml oleju
  • 1 jajko
  • 1 łyżka ekstraktu z wanilii
Sposób przygotowania
Przygotowujemy formę na muffinki wraz z papilotkami. Piekarnik nagrzewamy do 200oC.

Do dużej miski wsypujemy: mąkę, proszek, sodę, kakao, cukier i 100g orzechów. Wszystko razem mieszamy.

Do osobnego naczynia wlewamy mleko, olej, ekstrakt z wanilii i wbijamy jajko - mieszamy.

Do składników suchych wlewamy mokre i całość mieszamy do uzyskania w miarę jednolitej kleistej papki.

Masę wlewamy do 3/4 wysokości papilotki. Z wierzchu posypujemy pozostałą częścią orzeszków.
Wkładamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy ok. 20min. (do suchego patyczka).


Przepis pochodzi z: http://dajana-bakerscorner.blogspot.com (wpis z 27 września 2010) - za Nigella Lawson
Kakaowe muffinki z orzechami
Notatki
* W oryginalnym przepisie zamiast orzechów wykorzystano 150g czekoladowych "draży" (chocolate chips) - można użyć także czekoladę pokrojoną na drobne kawałeczki. Ja miałam ochotę na coś z orzechami, a zarazem o smaku kakao, stąd ta kombinacja.

Muffiny wyszły znakomite. Orzeszki z wierzchu były lekko zarumienione, cudownie chrupiące i doskonale wkomponowały się w smak muffinki.
Oprócz tradycyjnej formy na muffinki wykorzystałam także klika foremek na suflety (co można zobaczyć na zdjęciu). Są one nieco większe od muffinkowych foremek, dzięki czemu wyszły mi duuuże pyszne muffiny dokładnie takie jakie chciałam (trzeba je piec dłużej o jakieś 5-10 min.). Foremki takie dobrze jest wcześniej wyłożyć zwykłym papierem do pieczenia, bo bez tego trudno je wydobyć ze środka.
Autor:Delicious Time
Oceń przepis
Liczba głosów: 1
Ocena: 5
Komentarze