Sposób przygotowania
Wszystkie składniki mieszamy ze sobą, po czym zagniatamy ciasto.
- Jeśli składniki mieszamy w misie miksera, wówczas od momentu, gdy masa zacznie ładnie odchodzić od ścianek miski, mieszamy jeszcze przez ok. 5 min.
- W przypadku ręcznego zagniatania ciasta, czas zagniatania to ok. 10-15 min.
Po tym czasie (odpowiednim dla wybranego sposobu zagniatania ciasta) ciasto odstawiamy na 10 min, a następnie ponownie zagniatamy przez ok. 5 min. Ciasto powinno być sprężyste i jednolite.
Dużą miskę spryskujemy olejem, a w niej umieszczamy ciasto. Przykrywamy czystą ściereczką i odstawiamy na 1 godzinę do wyrośnięcia.
Dużą blachę (może być piekarnikowa) wykładamy papierem do pieczenia.
Nasze wyrośnięte ciasto zagniatamy ponownie, tym razem bardzo krótko - ok. pół minuty.
Dzielimy na 8 równych części. Z każdej części formujemy kulkę, lekko ją spłaszczamy i odkładamy na przygotowaną blachę.
Uformowane buły przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na
45 min. do wyrośnięcia. Starajmy się nie przekroczyć tego czasu, w przeciwnym razie ciasto nam przerośnie i buły nie będą już miały "kajzerkowego" miąższu.
Podczas wyrastania nagrzewamy piekarnik do 225
oC.
Wyrośnięte buły wkładamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy 15-17 min.
Wskazówka: przed wyrośnięciem bułki można ponacinać ostrym nożem w charakterystyczny kształt lub posmarować 1 jajkiem roztrzepanym wraz z łyżką mleka i posypać makiem/sezamem.
Źródło przepisu: www.domowe-wypieki.pl