Kajzerki

Kategoria: Pieczywo
Dodano: 01 października 2014

Piekłam je dosyć dawno temu, a przepis z braku czasu dodaję dopiero teraz. Buły te są jednymi z moich bułkowych faworytów, gdyż ichkonsystencja była dal mnie super, skórka lekko chrupiąca (następnego dnia już mniej lub wcale) i - co najważniejsze - nie było w nich tak bardzo czuć drożdży.
 
Kajzerki
Składniki
Przepis na 8 sztuk:
 
  • 3 szklanki mąki pszennej
  • 3/4 szkl. letniej wody
  • 1 1/2 łyżeczki drożdży instant
  • 1 1/2 łyżeczki cukru
  • 1łyżeczka soli 
  • 1 jajko
  • 2 łyżki masła
Kajzerki gotowe
Sposób przygotowania
Wszystkie składniki mieszamy ze sobą, po czym zagniatamy ciasto.
 
  • Jeśli składniki mieszamy w misie miksera, wówczas od momentu, gdy masa zacznie ładnie odchodzić od ścianek miski, mieszamy jeszcze przez ok. 5 min.
  • W przypadku ręcznego zagniatania ciasta, czas zagniatania to ok. 10-15 min.

Po tym czasie (odpowiednim dla wybranego sposobu zagniatania ciasta) ciasto odstawiamy na 10 min, a następnie ponownie zagniatamy przez ok. 5 min. Ciasto powinno być sprężyste i jednolite.

Dużą miskę spryskujemy olejem, a w niej umieszczamy ciasto. Przykrywamy czystą ściereczką i odstawiamy na 1 godzinę do wyrośnięcia.

Dużą blachę (może być piekarnikowa) wykładamy papierem do pieczenia.

Nasze wyrośnięte ciasto zagniatamy ponownie, tym razem bardzo krótko - ok. pół minuty.
Dzielimy  na 8 równych części. Z każdej części formujemy kulkę, lekko ją spłaszczamy i odkładamy na przygotowaną blachę.

Uformowane buły przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na 45 min. do wyrośnięcia. Starajmy się nie przekroczyć tego czasu, w przeciwnym razie ciasto nam przerośnie i buły nie będą już miały "kajzerkowego" miąższu.

Podczas wyrastania nagrzewamy piekarnik do 225oC.

Wyrośnięte buły wkładamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy 15-17 min.
Wskazówka: przed wyrośnięciem bułki można ponacinać ostrym nożem w charakterystyczny kształt lub posmarować 1 jajkiem roztrzepanym wraz z łyżką mleka i posypać makiem/sezamem.



Źródło przepisu: www.domowe-wypieki.pl

 
Autor:Delicious Time
Oceń przepis
Liczba głosów: 5
Ocena: 5
Komentarze
Komentarz
Ola recipe[napisał(a)]
dnia 11-12-2014
super opcja takie świeżutkie bułeczki na zawołanie! przepis mało skomplikowany - robiłam krok po kroczku i nie miałam żadnych wątpliwości. polecam:)