Jogurtowo-cytrynowe z rabarbarem

Kategoria: Ciasta
Dodano: 28 października 2012

Lekko kwaśne, wilgotne, puszyste, z nutką cytrynową. Znakomite na upale dni, a także dla tych, którzy lubią kwaśne smaki. I kruszonka... moja ulubiona część ciast drożdżowych :)
Jogurtowo-cytrynowe z rabarbarem
Składniki
  • 3 szkl. mąki
  • 3 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 3 duże jaja
  • szklanka jogurtu naturalnego
  • otarta skórka z jednej cytryny
  • łyżeczka ekstraktu waniliowego
  • szklanka oleju
  • 3/4 szkl. cukru

Dodatkowo:
  • 500g rabarbaru
  • łyżeczka cynamonu (nie dodałam)
  • 2 łyżki cukru
  • cukier puder do posypania
Sposób przygotowania
Rabarbar obieramy, myjemy i kroimy na cienkie plasterki. Zasypujemy cukrem i cynamonem. Mieszamy i odstawiamy.

W dużym naczyniu mieszamy mąkę z proszkiem do pieczenia. W drugim naczyniu mieszamy jajka, jogurt, skórkę cytrynową, ekstrakt, olej i cukier. Następnie dodajemy składniki mokre do suchych i mieszamy aż do uzyskania gładkiej masy. Całość przelewamy do natłuszczonej i posypanej mąką formy o wymiarach ok. 23x33cm. Na wierzch układamy rabarbar bez soku, który do tego czasu puścił.

Pieczemy 45min. w 180oC.

Po ostygnięciu można posypać cukrem pudrem.


Przepis pochodzi z: wypiekizpasja.blox.pl.
Autor:Delicious Time
Oceń przepis
Liczba głosów: 1
Ocena: 5
Komentarze
Komentarz
dorota recipe[napisał(a)]
dnia 08-10-2012
jak duży ma być jogurt ?