Jest to stosunkowo łatwe w wykonaniu i nie przysparzające trudności ciasto. Jako, że sama nie raz miałam problemy z ciastami jogurtowymi i zdarzały mi się zakalce, mimo dołożonych wszelkich starań, więc i tym razem (jak zawsze) do kolejnego przepisu na ciasto jogurtowe podeszłam z dużą dozą nieufności. I tu miła niespodzianka - podczas przygotowań, jak i samego wyrastania ciasta w piekarniku nie spotkała mnie żadna niemiła niespodzianka, a na koniec za to, że dzielnie po raz kolejny, niezrażona zabrałam się za ciasto na bazie jogurtu, miałam nagrodę w postaci puszystego, pięknie wyrośniętego ciasta o delikatnej i wilgotnej konsystencji. Plus chrupiąca kruszonka. :D
Na ciasto:
UWAGA: Kubeczek po jogurcie myjemy i używamy do odmierzenia pozostałych składników.
Na kruszonkę:
Dodatkowo:
Formę o wymiarach ok. 23x33 cm wykładamy papierem do pieczenia i odstawiamy na bok.
Owoce opłukujemy, osuszamy i odstawiamy.
Składniki na kruszonkę mieszamy ręką w osobnej miseczce tak długo, aż zrobi się z nich krucha masa. Odstawiamy.
Nagrzewamy piekarnik do 180oC.
Mąkę mieszamy z proszkiem do pieczenia, dodajemy pozostałe składniki i całość dokładnie mieszamy drewnianą łyżką.
Masę wlewamy do przygotowanej formy, na wierzchu układamy owoce i całość posypujemy przygotowaną wcześniej kruszonką.
Ciasto pieczemy przez ok. 45 min, do suchego patyczka. W razie piec troszkę dłużej.
UWAGA: Tego ciasta nie można "mocno" miksować, przesadnie ucierać ani ubijać. Do zmieszania składników najlepiej użyć drewnianej łyżki lub ewentualnie miksera na bardzo małych obrotach. Masę mieszamy tylko do momentu połączenia się wszystkich składników, wówczas wyrośnie wysokie i puszyste.
Źródło przepisu: kolorowapokrzywa.blox.pl (Tytuł: "Jogurtowe ciasto z porzeczkami i kruszoną")
kategoria Muffiny, ciasteczka, babeczki
kategoria Muffiny, ciasteczka, babeczki
kategoria Ciasta
kategoria Muffiny, ciasteczka, babeczki