Jak osuszyć pestki z dyni?

Kategoria: Domowej roboty
Dodano: 19 października 2013

Zawsze gdy przygotowuję coś z dyni pozostają mi pestki, które postanowiłam osuszać. Nie jest to trudne i nie wymaga poświęcania dużej ilości czasu, szczególnie jeśli coś się w tym czasie piecze.
Ponieważ nie bardzo miałam ochotę poświęcać osobną chwilę specjalnie na ich przygotowanie, postanowiłam robić to "przy okazji". Gdy wkładam dynię do piekarnika podczas przygotowywania puree, wówczas "dorzucam" na niższą półkę pestki na osobnej blasze i zamiast piec je osobno w 80oC, piekę je razem z dynią, tyle, że nieco krócej.

Powodów dla których warto poświęcić chwilę na ich przygotowanie - zamiast je wyrzucić - jest kilka. Pestki są bowiem wykorzystywane do budowy witaminy D i ścian komórkowych. Zawierają kwasy wielokrotnie nienasycone i są źródłem wielu witamin, w tym: wit. E, B1, B2, B6, A i C.[1]

Skusicie się?
Jak osuszyć pestki z dyni?
Składniki
  • średnia lub duża dynia (najlepiej appalachian)
  • trochę czasu i odrobina cierpliwości :)
Jak osuszyć pestki z dyni? gotowe
Sposób przygotowania
Piekarnik nagrzewamy do 180oC.

Dynię myjemy i kroimy na cztery części. Ze środka wyjmujemy pestki (należy je powyciągać z pomiędzy miąższu przypominającego posklejane nitki).

Pestki opłukujemy pod letnią wodą (można lekko osuszyć papierowym ręcznikiem, choć pominęłam ten etap).

Wykładamy je na blachę pokrytą papierem do pieczenia i lekko odsuwamy od siebie, tak, by nie były ze sobą posklejane ani nie przykrywały się na wzajem.

Wkładamy do nagrzanego piekarnika i podpiekamy ok. 40min. W połowie pieczenia należy je obrócić na drugą stronę.

Jeżeli obawiacie się, że w takiej temperaturze pestki się za bardzo spieką, można je równie dobrze piec przez godzinę w 80oC.
Notatki
[1] Źródło: Joanna Korcz, portalabczdrowie.pl , "Właściwości pestek z dyni" [online], [dostęp: 19.X.2013]. Dostępny w internecie: <http://portal.abczdrowie.pl/wlasciwosci-pestek-dyni>
Autor:Delicious Time
Oceń przepis
Liczba głosów: 1
Ocena: 5
Komentarze