Sposób przygotowania
Piekarnik nagrzewamy do 180oC.
Dynię myjemy i kroimy na cztery części. Ze środka wyjmujemy pestki (należy je powyciągać z pomiędzy miąższu przypominającego posklejane nitki).
Pestki opłukujemy pod letnią wodą (można lekko osuszyć papierowym ręcznikiem, choć pominęłam ten etap).
Wykładamy je na blachę pokrytą papierem do pieczenia i lekko odsuwamy od siebie, tak, by nie były ze sobą posklejane ani nie przykrywały się na wzajem.
Wkładamy do nagrzanego piekarnika i podpiekamy ok. 40min. W połowie pieczenia należy je obrócić na drugą stronę.
Jeżeli obawiacie się, że w takiej temperaturze pestki się za bardzo spieką, można je równie dobrze piec przez godzinę w 80oC.
Notatki
[1] Źródło: Joanna Korcz, portalabczdrowie.pl , "Właściwości pestek z dyni" [online], [dostęp: 19.X.2013]. Dostępny w internecie: <http://portal.abczdrowie.pl/wlasciwosci-pestek-dyni>