Gulasz wieprzowy

Kategoria: Coś na ząb
Dodano: 05 marca 2018
Gulasz wieprzowy z dodatkiem papryki ma dosyć łagodny smak, a nie typowo słodko-kwaśny. Zdecydowanie bardziej pasuje do kaszy lub klusek śląskich niż do placków ziemniaczanych. 
Gulasz wieprzowy
Składniki
  • 0,5 kg mięsa wieprzowego (wykorzystałam szynkę, którą miałam w zamrażalce)
  • 2-3 łyżki mąki
  • ​olej
  • 1 cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 250 g pieczarek
  • 1 papryka czerwona
  • 1 papryka zielona
  • 1 paprya zółta
  • 1 łyżeczka czerwonej, słodkiej papryki
  • 0,5 łyżeczki chili (pieprzu cayene)
  • 250 ml przetartych pomidorów (passaty pomidorowej)
  • sól i pieprz do smaku
  • pęczek natki pietruszki
  • bulion wołowy (ok. 2-3 szkl.)
Sposób przygotowania
Mięso oczyszczamy i kroimy w kostkę (ok. 2x2 cm lub 3x3). Oprószamy mąką (nie dodajemy na razie soli!) i smażymy na rozgrzanym oleju, aż się zarumieni. Przekładamy do garnka w którym będziemy gotować całą potrawę.

Pieczarki obieramy, kroimy w plasterki. Odkładamy.

​Pokrojoną drobno cebulę podsmażamy na patelni na złoty kolor. Pod koniec dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek i przygotowane pieczarki. Wszystko razem chwilę dusimy. Dodajemy do mięsa.

​Papryki myjemy, pozbawiamy je gniazd nasiennych wraz z pestkami i kroimy w drobną kostkę. Podsmażamy na małym ogniu - można doprawić solą i pieprzem lub jeżeli ktoś używa kostek rosołowych można dodać teraz 1-2 kostki. Dodajemy do mięsa.

​Wszystkie składniki zalewamy bulionem wołowym. Dodajemy przyprawy i dusimy pod przykryciem ok 2h. Na koniec można zagęścić szklaną wody z mąką pszenną i ziemniaczaną.

​Przed podaniem posypujemy posiekaną natką pietruszki.
Autor:Delicious Time
Oceń przepis
Liczba głosów: 1
Ocena: 5
Komentarze