Sposób przygotowania
Kapustę gotujemy w osolonej wodzie (młodą kapustę gotuję ok.15-20min.). Odstawiamy do ostygnięcia.
Gdy jest zimna zdejmujemy delikatnie liście zaczynając od tego najbardziej zewnętrznego i tak po kolei aż dojdziemy do małych liści w środku kapusty. W każdym zdjętym liściu przycinamy "ogonek", czyli odcinamy kawałek twardej części.
Cebulę drobno siekamy i podsmażamy na patelni na złoty kolor.
Ryż gotujemy w osolonej wodzie ok. 15min.
Do dużego garnka wkładamy mięso, ugotowany i ostudzony ryż i usmażoną cebulę. Dodajemy płaską łyżeczkę soli i pieprz do smaku. Wszystko dokładnie mieszamy. Nabieramy małą porcję nadzienia i formujemy w wałek, następnie owijamy w liść kapusty. Tak przygotowujemy gołąbki z całego nadzienia.
Gotowe gołąbki wkładamy do brytfanki, zalewamy szklanką bulionu i pieczemy pod przykryciem w 180oC przez 1,5h.
Podajemy z sosem pomidorowym i ziemniakami.