Fettuccine Alfredo

Kategoria: Coś na ząb
Dodano: 30 października 2012
Fettuccine Alfredo
Składniki
  • 2 łyżki masła
  • 200ml śmietany kremówki
  • ok. 450g makaronu fettuccine
  • 85g świeżego, startego parmezanu (plus troszkę do udekorowania)
  • szczypta świeżo startej gałki muszkatołowej
  • natka pietruszki
  • sól
  • pieprz
Sposób przygotowania
Masło i 150ml śmietany umieszczamy na głębokiej patelni i doprowadzamy do wrzenia na średnim ogniu. Następnie zmniejszamy ogień i dusimy przez 1,5 min. do momentu aż mieszanka lekko zgęstnieje.

Międzyczasie makaron wrzucamy do gotującej się, osolonej wody i gotujemy ok.4 min. aż będzie al dente.

Po ugotowaniu makaron dokładnie odcedzamy (można trochę potrzepać sitkiem aby nieco osechł) i dodajemy do sosu śmietanowego.

Dodajemy śmietankę, starty ser i gałkę muszkatołową. Na koniec doprawiamy do smaku solą i pieprzem.
Całość dokładnie mieszamy, aż makaron będzie dokładnie pokryty sosem.

Nakładamy do ciepłych półmisków, dekorujemy pietruszką i posypujemy parmezanem.


Przepis pochodzi z: książki "Granny's Favourites" (str.54); wydanej w 2010r przez LOVE FOOD™
Notatki
Fettuccine, to w zasadzie makaron, który nie tak trudno kupić. Choć sama nazwa na początku nasunęła mi myśl, że pewnie się za nim nachodzę jak za szynką parmeńską czy ekstraktem z migdałów, a tu mnie spotkała miła niespodzianka. Jeśli ktoś będzie miał kłopoty ze znalezieniem tego cuda, proszę o komentarz lub email - dam wskazówki gdzie i jaki udało mi się nabyć :)

Cała potrawa w smaku jest bardzo łagodna i niezwykle sycąca. Dla kontrastu warto podać na deser coś o smaku wyraźnym jak tiramisu, czy inny smakołyk.
Autor:Delicious Time
Oceń przepis
Liczba głosów: 1
Ocena: 4
Komentarze