Sposób przygotowania
Masło i 150ml śmietany umieszczamy na głębokiej patelni i doprowadzamy do wrzenia na średnim ogniu. Następnie zmniejszamy ogień i dusimy przez 1,5 min. do momentu aż mieszanka lekko zgęstnieje.
Międzyczasie makaron wrzucamy do gotującej się, osolonej wody i gotujemy ok.4 min. aż będzie al dente.
Po ugotowaniu makaron dokładnie odcedzamy (można trochę potrzepać sitkiem aby nieco osechł) i dodajemy do sosu śmietanowego.
Dodajemy śmietankę, starty ser i gałkę muszkatołową. Na koniec doprawiamy do smaku solą i pieprzem.
Całość dokładnie mieszamy, aż makaron będzie dokładnie pokryty sosem.
Nakładamy do ciepłych półmisków, dekorujemy pietruszką i posypujemy parmezanem.
Przepis pochodzi z: książki "Granny's Favourites" (str.54); wydanej w 2010r przez LOVE FOOD™
Notatki
Fettuccine, to w zasadzie makaron, który nie tak trudno kupić. Choć sama nazwa na początku nasunęła mi myśl, że pewnie się za nim nachodzę jak za szynką parmeńską czy ekstraktem z migdałów, a tu mnie spotkała miła niespodzianka. Jeśli ktoś będzie miał kłopoty ze znalezieniem tego cuda, proszę o komentarz lub email - dam wskazówki gdzie i jaki udało mi się nabyć :)
Cała potrawa w smaku jest bardzo łagodna i niezwykle sycąca. Dla kontrastu warto podać na deser coś o smaku wyraźnym jak tiramisu, czy inny smakołyk.