Sposób przygotowania
Fasolę zalać zimną wodą i pozostawić na noc do namoczenia.
Następnego dnia wypłukać, zalać nieco ponad wierzch fasoli wodą, zagotować.
Podczas gotowania zbierać i usuwać powstałą pianę. Dodać liść laurowy, ziele angielskie, sól, pieprz i boczek. Gotować aż fasola będzie półmiękka.
W tym czasie obrać, umyć i pokroić w kostkę ziemniaki i pozostałe warzywa.
Kiełbasę pokroić w kostkę, podsmażyć na maśle, dodać cebulę. Lekko podsmażyć, a następnie oprószyć mąką i zasmażyć.
Gdy fasola będzie półmiękka dodać warzywa i zasmażkę. Gotować do miękkości warzyw i fasoli.
Na koniec dosypać majeranek.
Notatki
Do powyższego przepisu można dodać kostkę bulionową do smaku, a także pokrojoną natkę pietruszki przed podaniem.
Niektórzy po namoczeniu fasoli gotują ją w tej samej wodzie, nie opłukując - myślę, że co przepis, to inny sposób.
Zupę fasolową można przygotować również dużo prostszym (studenckim ;) sposobem:
namoczyć fasolę jak powyżej. Pogotować z boczkiem i solą na półmiękko. Dodać ziemniaki, marchewkę, seler i korzeń pietruszki. Gotować do miękkości składników. Na koniec zrobić zasmażkę na oleju lub maśle i mące i dodać do zupy. Doprawić majerankiem i podawać.
Zdjęcia powyżej różnią się nieco od siebie, bo każde robiłam w innym czasie. Jakoś nie bardzo umiem tę zupę przyzwoicie sfotografować.