Zasmażka:
Fasolę wsypujemy do dużego garnka i zalewamy zimną wodą tak, by wody było przynajmniej 5cm ponad fasolę. Zostawiamy na noc.
Następnego dnia wylewamy wodę z fasoli, przepłukujemy ją i zalewamy świeżą wodą. Doprowadzamy do wrzenia, zmniejszamy ogień na średni i gotujemy ok 10min. zbierając pianę, która się będzie tworzyła.
Gdy piana będzie się tworzyła w mniejszej ilości dodajemy boczek, ziele angielskie, lubczyk, liść laurowy, pieprz i sól do smaku. Gotujemy dalej na małym ogniu.
Cebulę obieramy i siekamy w drobną kosteczkę. Kiełbasę obieramy ze skórki i kroimy w kostkę. Na patelnię nalewamy niewielką ilość oleju i podsmażamy kiełbasę wraz z cebulą na złoty kolor.
Gdy fasola będzie półmiękka dodajemy podsmażoną cebulę i kiełbasę. Gotujemy aż fasola będzie miękka. Pod koniec gotowania koniec dodajemy zasmażkę*
Na koniec dodajemy koncentrat pomidorowy** i majeranek.
Można podawać ze świeżym pieczywem.
*Na patelnię wlać niewielką ilość oleju i dodać mąkę. Ustawić na mały płomień i mieszać aż całość będzie miała konsystencję gęstej śmietany (w razie potrzeby można dodać troszkę więcej oleju – by było rzadsze, lub mąki – by nieco zgęstniało). Smażyć często mieszając. Gdy zasmażka będzie jasno brązowa zdjąć z ognia i ostrożnie dolewać wywar z fasoli stale mieszając (trzeba uważać by się nie poparzyć bo troszkę pryska). Rozcieńczyć w ten sposób zasmażkę aż będzie bardzo płynna i bez grudek, a następnie wlać do garnka z fasolą. Zamieszać.
**przed dodaniem, koncentrat należy rozcieńczyć w kubeczku wraz z wywarem z fasoli. Wymieszać dokładnie i dopiero dodać do garnka.
kategoria Muffiny, ciasteczka, babeczki
kategoria Muffiny, ciasteczka, babeczki
kategoria Ciasta
kategoria Muffiny, ciasteczka, babeczki