Dżem truskawkowy

Kategoria: Przetwory,Domowej roboty
Dodano: 04 lipca 2018

Dżemy truskawkowe to u mnie początek przetworów tego lata. Na rozkręcenie się zrobiłam dżemy z 4 kg truskawek (waga truskawek po obcięciu szypułek), więc i proporcje wszystkich składników były odpowiednio pomnożone. W przepisie podałam 250 g cukru na kilogram truskawek, ale przyznam szczerze, że dżem wyszedł dosyć słodki, więc pewnie następnym razem nieco zmniejszę tę ilość.

Teraz pozostaje mi tylko zakasać rękawy i ogłosić: sezon na przetwory w mojej kuchni uważam za rozpoczęty! :)
Dżem  truskawkowy
Składniki
  • 1 kg truskawek
  • 250 g cukru
  • sok z połówki cytryny lub płaska łyżeczka kwasku cytrynowego

 

  • wyparzone, suche słoiki :)
Dżem  truskawkowy gotowe
Sposób przygotowania
Truskawki opłukujemy, pozbawiamy szypułek i kroimy na ćwiartki (nie jest to konieczne, bo w trakcie smażenia i tak się rozpadną/rozpaćkają). Owoce zasypujemy połową używanego cukru i odstawiamy na min. 2 h by puściły sok. 

Tak przygotowane truskawki umieszczamy w dużym garnku i stawiamy na maszynce. Dodajemy sok z cytryny.

Ustawiamy na wysoki "płomień" i doprowadzamy do wrzenia. Gdy truskawki wraz sokiem (który puściły) zagotują się, "ogień" zmniejszamy na mały, by delikatnie bulgotały. Smażymy przez 2 godziny często mieszając.

Po tym czasie dodajemy pozostały cukier i smażymy kolejną godzinę lub dwie. Tym razem trzeba mieszać nieco częściej.

Po czym wiadomo, że dżem jest gotowy?

Podczas gotowania nasz dżem będzie gęstniał i ciemniał. Po 3-4 godzinach smażenia nabieramy malutką ilość dżemu na łyżeczkę, umieszczamy na zimnym talerzyku (można go chwilę wcześniej włożyć do lodówki) i odwracamy go do góry nogami. Jeśli nie kapie i nie ścieka, znaczy, że jest gotowy :)

Gotowy dżem przekładamy do wyparzonych i suchych słoików. Jeżeli podczas nakładania ubrudzi się nam brzeg słoika, należy go dokładnie wytrzeć (np. papierowym ręcznikiem). Zakręcamy.

Słoiki z dżemem pasteryzujemy ok. 15 min.

Jak pasteryzować?

W wodzie
Na dnie dużego garnka umieszczamy ściereczkę, wstawiamy słoiki z jeszcze gorącym dżemem i nalewamy wody do 3/4 wysokości słoików (woda powinna być bardzo ciepła).

Garnek przykrywamy. Wodę doprowadzamy do wrzenia i skręcamy maszynkę na mały "płomień" by woda tylko trochę bulgotała. Gotujemy nasze słoiki z dżemem przez 15 min.

Gorace słoiki odstawiamy do góry nogami na suchej ściereczce i pozostawiamy do całkowitego ostygnięcia.

W piekarniku
Do zimneo piekarnika wstawiamy słoiki z dżemem (lekko niedokręcone). Pieczemy w 130oC przez 30 min.
Po tym czasie słoiki mocno dokręcamy (należy uważać, by się nie poparzyć) i pozostawiamy do ostygnięcia.

Przechowujemy w chłodnym i ciemnym miejscu (jaka szkoda, że nie mam dużej piwnicy, jeszcze ogórki przed nami i fasolka... :(   ).
 
Dżem  truskawkowy
Autor:Delicious Time
Oceń przepis
Liczba głosów: 1
Ocena: 5
Komentarze