Dżem truskawkowo-rabarbarowy

Kategoria: Przetwory
Dodano: 06 września 2018
Dżem truskawkowo-rabarbarowy to moja pierwsza wariacja dżemu z truskawkami. Wyszedł smaczniejszy niż ten z samymi truskawkami, a jego smak wydawał mi się bardziej bogaty. I choć spodziewałam się, że będzie bardziej kwaskowaty, to zaskoczyło mnie, że był bardziej półsłodki.
Dżem truskawkowo-rabarbarowy
Składniki
  • 500 g truskawek
  • 500 g rabarbaru
  • sok z połowy cytryny
  • 250 - 300 g cukru (wedle upodobań)
Dżem truskawkowo-rabarbarowy gotowe
Sposób przygotowania
Truskawki myjemy, pozbawiamy szypułek i przekrawamy na pół. Rabarbar także opłukujemy i kroimy na kawałki wielkości ok. 1-2 cm.

Owoce wrzucamy do garnka, dodajemy sok z cytryny i zasypujemy cukrem. Całość mieszamy i odstawiamy na godzinę (najlepiej przykryć pokrywką lub gazą, by muszki nie obsiadły owoców). 

Po tym czasie zagotowujemy, a następnie zmniejszamy ogień i smażymy aż zgęstnieje.

Gotowy dżem przekładamy do wyparzonych słoiczków, zakręcamy i odstawiamy do ostygnięcia.
Notatki
UWAGA:
1. Pamiętajmy by podczas smażenia owoce często mieszać. 
2. Należy mieć na uwadze, że po ostygnięciu dżem zgęstnieje jeszcze bardziej.
Autor:Delicious Time
Oceń przepis
Liczba głosów: 5
Ocena: 1.7
Komentarze