Dwukolorowe muffinki kakaowe

Kategoria: Muffiny i ciasteczka
Dodano: 30 października 2012
Składniki
Składniki (na 10 babeczek):

  • 2 jajka
  • 115g cukru
  • 3 łyżeczki kakao
  • 250 g mąki
  • 1 / 2 łyżki proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
  • 75 ml oleju słonecznikowego
  • 3 łyżki mleka
Dwukolorowe muffinki kakaowe
Sposób przygotowania
Ubić jajka z cukrem na puszystą pianę. Następnie dodawać (stale mieszając) mąkę, proszek do pieczenia, wanilię, olej i mleko.

Gdy masa będzie jednolita odłożyć do osobnego naczynia ok. 10 łyżek mieszanki, a do pozostałej części dosypać kakao i ponownie zamieszać.

Do formy na muffiny nakładać najpierw ciemną, potem jasną masę.

Piec w 180oC przez 20-25min.
Przed wyjęciem z piekarnika sprawdzić suchym patyczkiem, czy są dobrze upieczone.


Przepis pochodzi z: dulcisinfurno.blogspot.com
Notatki
Trochę niestandardowo przygotowywane, ale warte zachodu. W smaku przypominają nieco babkę marmurkową.

Niestety moja masa wyszła bardzo gęsta, więc dodałam troszkę więcej mleka.
Autor:Delicious Time
Oceń przepis
Liczba głosów: 0
Ocena: 5
Komentarze

OSTATNIO DODANE

Dżem truskawkowy

kategoria Przetwory,Domowej roboty

Sok malinowy

kategoria Domowej roboty

Babka na żółtkach

kategoria Ciasta,Wielkanoc

OSTATNIO SKOMENTOWANE