Dwukolorowe muffinki kakaowe
Kategoria: Muffiny, ciasteczka, babeczki
Dodano: 30 października 2012
Składniki
Składniki (na 10 babeczek):
- 2 jajka
- 115g cukru
- 3 łyżeczki kakao
- 250 g mąki
- 1 / 2 łyżki proszku do pieczenia
- 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
- 75 ml oleju słonecznikowego
- 3 łyżki mleka
Sposób przygotowania
Ubić jajka z cukrem na puszystą pianę. Następnie dodawać (stale mieszając) mąkę, proszek do pieczenia, wanilię, olej i mleko.
Gdy masa będzie jednolita odłożyć do osobnego naczynia ok. 10 łyżek mieszanki, a do pozostałej części dosypać kakao i ponownie zamieszać.
Do formy na muffiny nakładać najpierw ciemną, potem jasną masę.
Piec w 180oC przez 20-25min.
Przed wyjęciem z piekarnika sprawdzić suchym patyczkiem, czy są dobrze upieczone.
Przepis pochodzi z: dulcisinfurno.blogspot.com
Notatki
Trochę niestandardowo przygotowywane, ale warte zachodu. W smaku przypominają nieco babkę marmurkową.
Niestety moja masa wyszła bardzo gęsta, więc dodałam troszkę więcej mleka.