Drożdżówki z serem i kokosem

Kategoria: Pieczywo
Dodano: 17 stycznia 2014

Piekłam je dwukrotnie, raz za razem, bo tak wszystkim posmakowały, że zanim zdążyłam zrobić zdjęcia by umieścić je na stronie, to już nie było nawet okruszka po drożdżówkach.
Są puszyste, bardzo smaczne, a co mnie osobiście cieszy, smak kokosu nie jest dominujący, powiedziałabym nawet, że słabo wyczuwalny.

Smacznego!

Drożdżówki z serem i kokosem
Składniki
Na ciasto:

  • 550 g mąki pszennej
  • 14 g suszonych drożdży (lub 25 g świeżych)
  • 7 łyżek cukru
  • 250 ml mleka (krowiego lub kokosowego)
  • 2 jajka
  • 100 g masła (roztapiamy i studzimy)
  • 2 czubate łyżki serka mascarpone
  • 1 szczypta soli

 

Na nadzienie:

 

  • 500 g białego sera półtłustego
  • 1 jajko
  • 3 lub 4 łyżki cukru
  • 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
  • ziarenka z jednej laski wanilii
  • 1 łyżka mascarpone
  • 1 łyżka mleka kokosowego (użyłam mleko kokosowe z puszki)

 

Na lukier:

 

  • 3/4 szklanki cukru pudru
  • troszkę gorącej wody

 

Dodatkowo:

 

  • 1 jajko roztrzepane wraz z łyżką mleka - do posmarowania drożdżówek
  • 3 - 4 łyżki wiórek kokosowych (prażymy na suchej patelni na złoty kolor) - do posypania
Drożdżówki z serem i kokosem gotowe
Sposób przygotowania
Ciasto:

W przypadku drożdży suchych:
Do dużej miski wsypujemy mąkę, dodajemy drożdże i dokładnie mieszamy. Następnie dodajemy pozostałe składniki, po czym zagniatamy ciasto do uzyskania jednolitej konsystencji. W razie potrzeby można dodać troszkę więcej mąki. Dalej postępujemy jak w dalszej części przepisu.

W przypadku drożdży świeżych:
Drożdże zasypujemy łyżką cukru, rozgniatamy. Zalewamy połową mleka, zasypujemy ok. 100 g mąki, całość mieszamy i odstawiamy na 15 min. do wyrośnięcia.

Następnie dodajemy pozostałą część cukru i mąki, a także pozostałe mleko. Dodajemy resztę składników i całość zagniatamy do uzyskania jednolitego ciasta. W razie potrzeby można dodać odrobinę więcej mąki.

Ciasto formujemy w kulę, przekładam do natłuszczonej miski, przykrywamy suchą ściereczką i odstawiamy na 30 min. do wyrośnięcia.

Masa:

Ser mielimy dwukrotnie, a następnie dodajemy pozostałe składniki i dokładnie wszystko mieszamy.

Przygotowanie drożdżówek:

Wyrośnięte ciasto przekładamy na blat oprószony mąką i rozwałkowujemy na duży prostokąt. Tak rozwałkowane ciasto smarujemy serowym nadzieniem, po czym składamy na trzy części (tak jak na zdjęciach). Kroimy na prostokąty o szerokości ok. 6-7 cm (mi wyszło 10 kawałków). Każdy z kawałków układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia (aby uzyskać pokazany na zdjęciach kształt należy połowę prostokąta obrócić spodem do góry). Przykrywamy ściereczką i odstawiamy na 20 min. do wyrośnięcia.

W tym czasie nagrzewamy piekarnik do 180oC.

Wyrośnięte drożdżówki smarujemy jajkiem roztrzepanym z mlekiem i wkładamy do piekarnika. Pieczemy ok 20-30 min.

Po upieczeniu przygotowujemy lukier, którym smarujemy jeszcze ciepłe drożdżówki. Z wierzchu posypujemy je uprażonym kokosem.


Źródło przepisu: mojepasjekrakow.blogspot.com (tytuł: Drożdżówki kokosowe z serem i wanilią)
Drożdżówki z serem i kokosem
Autor:Delicious Time
Oceń przepis
Liczba głosów: 1
Ocena: 5
Komentarze