Sposób przygotowania
Ciasto:
W przypadku drożdży suchych:
Do dużej miski wsypujemy mąkę, dodajemy drożdże i dokładnie mieszamy. Następnie dodajemy pozostałe składniki, po czym zagniatamy ciasto do uzyskania jednolitej konsystencji. W razie potrzeby można dodać troszkę więcej mąki. Dalej postępujemy jak w dalszej części przepisu.
W przypadku drożdży świeżych:
Drożdże zasypujemy łyżką cukru, rozgniatamy. Zalewamy połową mleka, zasypujemy ok. 100 g mąki, całość mieszamy i odstawiamy na 15 min. do wyrośnięcia.
Następnie dodajemy pozostałą część cukru i mąki, a także pozostałe mleko. Dodajemy resztę składników i całość zagniatamy do uzyskania jednolitego ciasta. W razie potrzeby można dodać odrobinę więcej mąki.
Ciasto formujemy w kulę, przekładam do natłuszczonej miski, przykrywamy suchą ściereczką i odstawiamy na 30 min. do wyrośnięcia.
Masa:
Ser mielimy dwukrotnie, a następnie dodajemy pozostałe składniki i dokładnie wszystko mieszamy.
Przygotowanie drożdżówek:
Wyrośnięte ciasto przekładamy na blat oprószony mąką i rozwałkowujemy na duży prostokąt. Tak rozwałkowane ciasto smarujemy serowym nadzieniem, po czym składamy na trzy części (tak jak na zdjęciach). Kroimy na prostokąty o szerokości ok. 6-7 cm (mi wyszło 10 kawałków). Każdy z kawałków układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia (aby uzyskać pokazany na zdjęciach kształt należy połowę prostokąta obrócić spodem do góry). Przykrywamy ściereczką i odstawiamy na 20 min. do wyrośnięcia.
W tym czasie nagrzewamy piekarnik do 180oC.
Wyrośnięte drożdżówki smarujemy jajkiem roztrzepanym z mlekiem i wkładamy do piekarnika. Pieczemy ok 20-30 min.
Po upieczeniu przygotowujemy lukier, którym smarujemy jeszcze ciepłe drożdżówki. Z wierzchu posypujemy je uprażonym kokosem.
Źródło przepisu: mojepasjekrakow.blogspot.com (tytuł: Drożdżówki kokosowe z serem i wanilią)