Sposób przygotowania
*Gdy używamy drożdży świeżych:
Drożdże zasypać cukrem i rozetrzeć. Dodać 3 łyżki mąki i mleko, zamieszać. Odstawić na 10 min. Następnie dodać pozostałe składniki oprócz masła i wyrabiać ciasto aż będzie jednolitej konsystencji. Na koniec dodać roztopione i ostudzone masło i ponownie dobrze zagnieść. Dalej postępujemy jak w trzecim akapicie.
**Gdy używamy drożdży instant:
Drożdże wymieszać z mąką, odstawić. W osobnym naczyniu utrzeć jajko z cukrem i dodać mleko. Cały czas ucierając wsypywać stopniowo mąkę. Na koniec dodać roztopione i studzone masło i zagniatać aż ciasto będzie gładkie i sprężyste. Dalej postępujemy jak niżej.
Przykrywamy ciasto i odstawiamy na godzinę do wyrośnięcia.
Po tym czasie zagniatamy je ponownie i rozwałkowujemy na oprószonym mąką blacie na całkiem duży prostokąt.
Smarujemy je z wierzchu serem i składamy do środka na trzy części jak kartkę do podłużnej koperty. (Górny brzeg składamy do środka przykrywając 2/3 ciasta, dolny brzeg kładziemy ku górze na złożonej części ciasta).
Całość kroimy na ok. 13 pasków. Każdy z nich zakręcamy dwukrotnie (u dołu i u góry) i kładziemy na wyłożoną papierem blachę.
Na koniec można przesmarować jajkiem roztrzepanym z jedną łyżką mleka.
Piec ok. 20 min w 200oC
Notatki
Cudownie pachnące, mięciutkie drożdżóweczki. Puszyste ciasto i lekko serowy smak. Następnym razem podwoję ilość nadzienia serowego i może uda mi się wrzucić kilka zdjęć ze sposobu zwijania bułeczek.