Składniki
Składniki na ok. 12 drożdżówek:
- 500g mąki pszennej
- 75g margaryny
- 250ml mleka
- 12,5g suszonych drożdży lub 25g świerzych
- szczypta soli
- 70g cukru
- masa makowa (pół puszki gotowej masy lub sporządzonej wg pomiższego przepisu)
Masa makowa:
- 250g maku
- 50g rodzynek
- 25g orzechów włoskich posiekanych
- 1 łyżka miodu
- olejek migdałowy do smaku
- szczypta cynamonu
- 3 łyżki skórki pomarańczowej skondensowanej, pokrojonej w drobną kosteczkę
- 1 łyżka masła lub margaryny
- 100g cukru
Mak namoczyć na noc, zmielić dwukrotnie (można też zalać
niewielką ilością wody, gotować 20 minut, odcedzić). Dodać pozostałe składniki, wymieszać.
Sposób przygotowania
Margarynę i mleko podgrzać aż do roztopienia margaryny, a następnie ostudzić.
W przypadku użycia drożdży suchych: drożdże zmieszać z mąką, dodać sól, cukier i pozostałe składniki i zagnieść ciasto na gładką masę.
Jeśli korzystamy ze świeżych drożdży: Drożdże rozkruszyć, posypać łyżką cukru i rozgnieść, dodać pół szklanki ciepłego mleka i troszkę mąki. Zamieszać i pozostawić do wyrośnięcia. Do wyrośniętego rozczynu dodać pozostałe składniki i zagnieść ciasto na gładką masę.
Dobrze wyrobione ciasto przykryć i odstawić do wyrośnięcia (ok. 30min).
Po tym czasie ciasto ponownie, dokładnie wyrobić.
Ciasto rozwałkować na kształt kwadratu o wymiarach 30x50cm. Posmarować masą makową i zawinąć w roladę, którą należy pokroić na kawałki o szerokości ok. 3cm.
Ułożyć je na blasze w sporych odstępach. Tepa stroną noża lub drewnianą łyżką nacisnąć środek każdego kawałka.
Odstawić do wyrośnicia na ok. 10-15min. Po tym czasie posmarować lekko roztrzepanym jajkiem.
Piec w tem.220oC przez ok. 10 min.
Przepis pochodzi z: mojeciacho.blox.pl
Notatki
Delikatne, ciepłe drożdżówki, a do tego kubek herbaty lub kakao - najlepsze drugie śniadanie lub początek dnia.
Do tego przepisu wracam często, bo drożdżówki zawsze wychodzą pyszne, a dom napełnia się cudownym zapachem.
Zdecydowanie polecam spróbować chociaż raz.