Składniki
		
			Składniki na ok. 12 drożdżówek:
 
-  500g mąki pszennej
 
-  75g margaryny
 
-  250ml mleka
 
-  12,5g suszonych drożdży lub 25g świerzych
 
-  szczypta soli
 
-  70g cukru
 
-  masa makowa (pół puszki gotowej masy lub sporządzonej wg pomiższego przepisu)
 
 Masa makowa: 
-  250g maku
 
-  50g rodzynek
 
-  25g orzechów włoskich posiekanych
 
-  1 łyżka miodu
 
-  olejek migdałowy do smaku
 
-  szczypta cynamonu
 
-  3 łyżki skórki pomarańczowej skondensowanej, pokrojonej w drobną kosteczkę
 
-  1 łyżka masła lub margaryny
 
-  100g cukru
 
Mak namoczyć na noc, zmielić dwukrotnie (można też zalać 
niewielką ilością wody, gotować 20 minut, odcedzić). Dodać pozostałe składniki, wymieszać.		
 
	 
			
		Sposób przygotowania
		
														
		
		
			Margarynę i mleko podgrzać aż do roztopienia margaryny, a następnie ostudzić. 
 W przypadku użycia drożdży suchych: drożdże zmieszać z mąką, dodać sól, cukier i pozostałe składniki i zagnieść ciasto na gładką masę. 
 Jeśli korzystamy ze świeżych drożdży: Drożdże rozkruszyć, posypać łyżką cukru i rozgnieść, dodać pół szklanki ciepłego mleka i troszkę mąki. Zamieszać i pozostawić do wyrośnięcia. Do wyrośniętego rozczynu dodać pozostałe składniki i zagnieść ciasto na gładką masę. 
 Dobrze wyrobione ciasto przykryć i odstawić do wyrośnięcia (ok. 30min). 
 Po tym czasie ciasto ponownie, dokładnie wyrobić. 
 Ciasto rozwałkować na kształt kwadratu o wymiarach 30x50cm. Posmarować masą makową i zawinąć w roladę, którą należy pokroić na kawałki o szerokości ok. 3cm. 
 Ułożyć je na blasze w sporych odstępach. Tepa stroną noża lub drewnianą łyżką nacisnąć środek każdego kawałka. 
 Odstawić do wyrośnicia na ok. 10-15min. Po tym czasie posmarować lekko roztrzepanym jajkiem. 
 Piec w tem.220oC przez ok. 10 min. 
 Przepis pochodzi z: mojeciacho.blox.pl		
	 
		
		
		Notatki
		
			Delikatne, ciepłe drożdżówki, a do tego kubek herbaty lub kakao - najlepsze drugie śniadanie lub początek dnia. 
 Do tego przepisu wracam często, bo drożdżówki zawsze wychodzą pyszne, a dom napełnia się cudownym zapachem. 
 Zdecydowanie polecam spróbować chociaż raz.