Drożdżówki z jagodami (borówkami) i kruszonką

Kategoria: Pieczywo,Bułki
Dodano: 04 lipca 2018
Te jagodzianki są jednymi z moich ulubionych. Przygotowuję je każdego lata i nigdy mi się nie zdarzyło, by nie wyszły. Smakują absolutnie cudownie, no i ten zapach w domu... mmmm :)
 
Drożdżówki z jagodami (borówkami) i kruszonką
Składniki
  • 30 g drożdży
  • 100 ml letniego mleka
  • 60 g drobnego cukru
  • 500 g mąki pszennej (najlepiej typ 550)
  • 100 ml jogurtu naturalnego
  • 1 duże jajko (lub 2 małe)
  • 1 łyżka cukru waniliowego
  • 40 g masła (roztapiamy i ostudzamy)
  • 2 łyżki oleju
  • szczypta soli
Nadzienie:
  • 2 szklanki borówek (jagód) - opłukanych i osuszonych
  • 2-3 łyżki cukru
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej
Kruszonka:
  • 75 g mąki pszennej
  • 50 g drobnego cukru
  • 40 g masła
Dodatkowo:
  • 1 "roztrzepane" jajko
Drożdżówki z jagodami (borówkami) i kruszonką gotowe
Sposób przygotowania
Drożdże rozcieramy z cukrem, odstawiamy na 5 min. Dodajemy letnie mleko i ok. 200 g mąki (zaczyn powinien być konsystencji gęstej śmietany). Mieszamy i pozostawiamy do wyrośnięcia na 15 min.

Dodajemy pozostałe składniki oprócz masła i zagniatamy gładkie i jednolite ciasto. Na koniec dodajemy roztopione i ostudzone masło i ponownie zagniatamy.
Uwaga: im dłużej ugniatamy, tym bardziej elastyczne i puszyste będzie ciasto. W razie potrzeby można dodać odrobinę maki, jednak im więcej mąki, tym mniej puszyste będą bułeczki.

Z ciasta formujemy kulkę i odstawiamy do miski, przykrywamy ściereczką lub folią i zostawiamy do wyrośnięcia na 60 min.

Składniki na kruszonkę mieszamy razem i zagniatamy, aż wszystkie się dobre zmieszają. Przykrywamy i odstawiamy do lodówki.

Po wyrośnięciu ciasta zagniatamy je ponownie ( tym razem bardzo krótko) i dzielimy na 12 równych części. Jeżeli chcemy by bułki były podobnej wielkości, warto sprawdzić, czy każda porcja waży tyle samo.

Każdy z dwunastu kawałków wałkujemy na mały placek.
Jagody mieszamy z cukrem i mąką. Nakładamy na środek pojedynczego placka i sklejamy ciasto w kulkę. Odwracamy sklejoną częścią ku dołowi. Gotową bułeczkę odkładamy na przygotowaną blachę.

Tak przygotowujemy kolejnych 11 bułek.

Gdy całość będzie gotowa, przykrywamy ściereczką i  odstawiamy do wyrośnięcia na 20 min.

Nagrzewamy piekarnik na 180oC.
Wyrośnięte bułeczki smarujemy "roztrzepanym" jajkiem i posypujemy kruszonką.
Wkładamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy 25 min.

Upieczone drożdżówki pozostawiamy na 15 min do ostygnięcia, po czy ostrożnie przenosimy na kratkę do studzenia i pozostawiamy do całkowitego ostygnięcia.


Źródło przepisu: margarytka.blogspot.com (tytuł: Jagodzianki z kruszonką)
Drożdżówki z jagodami (borówkami) i kruszonką
Autor:Delicious Time
Oceń przepis
Liczba głosów: 1
Ocena: 5
Komentarze