Sposób przygotowania
Drożdże rozcieramy z cukrem, odstawiamy na 5 min. Dodajemy letnie mleko i ok. 200 g mąki (zaczyn powinien być konsystencji gęstej śmietany). Mieszamy i pozostawiamy do wyrośnięcia na 15 min.
Dodajemy pozostałe składniki oprócz masła i zagniatamy gładkie i jednolite ciasto. Na koniec dodajemy roztopione i ostudzone masło i ponownie zagniatamy.
Uwaga: im dłużej ugniatamy, tym bardziej elastyczne i puszyste będzie ciasto. W razie potrzeby można dodać odrobinę maki, jednak im więcej mąki, tym mniej puszyste będą bułeczki.
Z ciasta formujemy kulkę i odstawiamy do miski, przykrywamy ściereczką lub folią i zostawiamy do wyrośnięcia na 60 min.
Składniki na kruszonkę mieszamy razem i zagniatamy, aż wszystkie się dobre zmieszają. Przykrywamy i odstawiamy do lodówki.
Po wyrośnięciu ciasta zagniatamy je ponownie ( tym razem bardzo krótko) i dzielimy na 12 równych części. Jeżeli chcemy by bułki były podobnej wielkości, warto sprawdzić, czy każda porcja waży tyle samo.
Każdy z dwunastu kawałków wałkujemy na mały placek.
Jagody mieszamy z cukrem i mąką. Nakładamy na środek pojedynczego placka i sklejamy ciasto w kulkę. Odwracamy sklejoną częścią ku dołowi. Gotową bułeczkę odkładamy na przygotowaną blachę.
Tak przygotowujemy kolejnych 11 bułek.
Gdy całość będzie gotowa, przykrywamy ściereczką i odstawiamy do wyrośnięcia na 20 min.
Nagrzewamy piekarnik na 180oC.
Wyrośnięte bułeczki smarujemy "roztrzepanym" jajkiem i posypujemy kruszonką.
Wkładamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy 25 min.
Upieczone drożdżówki pozostawiamy na 15 min do ostygnięcia, po czy ostrożnie przenosimy na kratkę do studzenia i pozostawiamy do całkowitego ostygnięcia.
Źródło przepisu: margarytka.blogspot.com (tytuł: Jagodzianki z kruszonką)