Drożdżowe z kruszonką (i owocami)

Kategoria: Ciasta
Dodano: 28 kwietnia 2010

Przepis jest niemal doskonały, a ciasto bardzo proste, i nie wymaga wielu akcesoriów. Przekonałam się o tym gdy uparłam się by je zrobić tuż po przeprowadzce. Składniki odmierzałam "na oko", w roli wałka wystąpił słoik i tylko forma była jak należy.
Zdecydowanie polecam!
Drożdżowe z kruszonką (i owocami)
Składniki
  • 600 g mąki pszennej
  • 7g drożdży suchych*
  • 1 szklanka letniego mleka
  • 2 jajka
  • 100 g masła (roztopić i ostudzić)
  • 90 g cukru
  • 1/2 łyżeczki soli
  • łyżeczka ekstraktu z wanilii

Dodatkowo:
  • 1 jajko do posmarowania
  • owoce (truskawki, wiśnie, śliwki lub rabarbar)**

Kruszonka:
  • 100g masła o temp. pokojowej
  • 20 płaskich łyżek mąki
  • 8 łyżek cukru
Sposób przygotowania
Mąkę wymieszać z drożdżami. Dodać pozostałe składniki oprócz masła i wyrabiać aż ciasto będzie miało jednolitą konsystencję. Na koniec dodajemy masło i ugniatamy aż do momentu gdy ciasto nie będzie się bardzo kleić. W razie potrzeby można dodać trochę mąki, lecz nie za dużo.

Pozostawić pod przykryciem na ok. 90min. w ciepłym miejscu by podwoiło swoją objętość.

Po tym czasie zagnieść ponownie, rozwałkować na wielkość formy ok. 23x33cm i pozostawić pod przykryciem jeszcze na 30 min. Na koniec posmarować roztrzepanym jajkiem. Jeśli dodajemy owoce należy je ułożyć na cieście właśnie teraz :) Z wierzchu posypujemy kruszonką.

Piec w 180oC przez ok 30-40min.


Przepis pochodzi z: mojewypieki.blox.pl ("Puszyste ciasto drożdżowe z kruszonką").
Notatki
*Używam drożdży, których 1 opakowanie zastępuje 25g drożdży świeżych.

** Jeżeli do ciasta dodajemy śliwki, należy je obrócić przekrojonym środkiem do góry, a jeżeli rabarbar, wówczas przed przygotowaniem ciasta obieramy łodygi, kroimy na cienkie plasterki i zasypujemy dwoma łyżkami cukru.

W oryginalnym przepisie do kruszonki dodaje się cukier waniliowy, ja z niego zrezygnowałam, ponieważ akurat mi go zabrakło. Dodałam także ekstrakt waniliowy do ciasta, czego w oryginale nie ma.
Autor:Delicious Time
Oceń przepis
Liczba głosów: 1
Ocena: 5
Komentarze