Sposób przygotowania
Mąkę wymieszać z drożdżami. Dodać pozostałe składniki oprócz masła i wyrabiać aż ciasto będzie miało jednolitą konsystencję. Na koniec dodajemy masło i ugniatamy aż do momentu gdy ciasto nie będzie się bardzo kleić. W razie potrzeby można dodać trochę mąki, lecz nie za dużo.
Pozostawić pod przykryciem na ok. 90min. w ciepłym miejscu by podwoiło swoją objętość.
Po tym czasie zagnieść ponownie, rozwałkować na wielkość formy ok. 23x33cm i pozostawić pod przykryciem jeszcze na 30 min. Na koniec posmarować roztrzepanym jajkiem. Jeśli dodajemy owoce należy je ułożyć na cieście właśnie teraz :) Z wierzchu posypujemy kruszonką.
Piec w 180oC przez ok 30-40min.
Przepis pochodzi z: mojewypieki.blox.pl ("Puszyste ciasto drożdżowe z kruszonką").
Notatki
*Używam drożdży, których 1 opakowanie zastępuje 25g drożdży świeżych.
** Jeżeli do ciasta dodajemy śliwki, należy je obrócić przekrojonym środkiem do góry, a jeżeli rabarbar, wówczas przed przygotowaniem ciasta obieramy łodygi, kroimy na cienkie plasterki i zasypujemy dwoma łyżkami cukru.
W oryginalnym przepisie do kruszonki dodaje się cukier waniliowy, ja z niego zrezygnowałam, ponieważ akurat mi go zabrakło. Dodałam także ekstrakt waniliowy do ciasta, czego w oryginale nie ma.