Czekolada na gorąco

Kategoria: Koktajle, smoothies, milkshakes, napoje
Dodano: 10 grudnia 2018
Do tej pory moją ulubioną czekoladą na gorąco była ta serwowana w kawiarni Filmowa Cafe w Krakowie. Jednak pewnego razu krzątając się w kuchni - a jakże ;) - usłyszałam w audycji radiowej przepis na "najlepsze proporcje na gorącą czekoladę: 200 g mleka, 200 g śmietanki i 200 g czekolady". Od tamtej pory mam drugą, poniżej prezentowaną, gęściutką (ale nie przesadnie gęstą), pyszną i przyjemnie rozgrzewającą. Mniam :)
Czekolada na gorąco
Składniki
  • 200 g mleka
  • 200 g śmietanki 30%
  • 200 g gorzkiej czekolady (min. 60 % kakao)
Czekolada na gorąco gotowe
Sposób przygotowania
Czas przygotowania: 15m
Mleko wraz ze śmitanką zagotować. 
Czekoladę pokroić na drobną kosteczkę i wrzucić do gorącego mleka. 
Całość mieszać podgrzewając na małym ogniu, aż się czekolada zupełnie rozpuści. Ponownie zagotować.

Jeśli ktoś jest niepoprawnym wielbicielem słodkości, napój można dosłodzić, choć jak dla mnie smak jest już wystarczająco słodki.
Można udekorować bitą śmietaną, piankami Marshmallows lub podać bez dekoracji.


Źródło przepisu: Audycja radiowa Gastrofaza (prowadzący p. Paweł Loroch)
Czekolada na gorąco
Notatki
Przepis zmoyfikoany po komentarzu p. Pawła :)
Wersja poprzednia zakładała, by mleko i śmietankę podgrzać, lecz nie doprowadzać do wrzenia, podobnie po dodaniu czekolady.
Dla mnie obie wersje są super czekoladowe, a czekolada jak wiadomo poprawia nasrtój :)
Dzięuję za komentarz :)
Autor:Delicious Time
Oceń przepis
Liczba głosów: 1
Ocena: 5
Komentarze
Komentarz
Ania - Dtime recipe[napisał(a)]
dnia 10-01-2019
Super, dziękuję! Już poprawiłam :) Również przesyłam pozdrowienia.
Komentarz
Paweł recipe[napisał(a)]
dnia 09-01-2019
Tu Loroch z Antyradia :) w tutejszym przepisie jest błąd: śmietankę z mlekiem należy ZAGOTOWAĆ, potem dodać czekoladę, rozpuścić i ZAGOTOWAĆ PONOWNIE. Wtedy dopiero osiąga się odpowiednią gęstość i kremowość :) pozdrowienia!