Cordon Bleu

Kategoria: Coś na ząb
Dodano: 30 października 2012

Pierwszy raz jadłam go na przyjęciu rodzinnym w restauracji i odrazu zwróciłam się do kelnera z prośbą o przepis. Bardzo mi posmakował, bowiem jako miłośniczka schabowego (wiem, wiem, niezdrowe, niemodne i mnóstwo "nie") odkryłam jego drobiową, "bogatszą" wersję. Można zrobić także ze schabu :) ale podaję wersję drobiową.
Składniki
Przepis na 4 porcje:

  • 4 piersi z kurczaka
  • 4 plastry żółtego sera (użyłam Goudę)
  • 4 duże (lub 8 małych) plastry szynki
  • pieprz
  • sól
  • 2 jajka (roztrzepać w talerzu)
  • bułka tarta
Cordon Bleu gotowe
Sposób przygotowania
Piersi z kurczaka dokładnie umyć, oczyścić z błonek i rozbić tłuczkiem na cienki plaster*
Posypać solą i pieprzem z obu stron - przyprawy wetrzeć.

Następnie na jednej połowie kurczaka kładziemy plaster szynki, na to plaster żółtego sera i ponownie szynkę. Kurczaka składamy na pół tak aby szynka i ser znalazły się w środku. Spinamy wykałaczką.

Tak przygotowane mięso obtaczamy z obu stron w bułce tartej, jajku i ponownie w bułce, po czym smażymy na rozgrzanym oleju na złoty kolor.

Przed podaniem dobrze jest wyjąć wykałaczkę :)


Notatki
*Do rozbicia kurczaka tłuczkiem używam rękawa spożywczego. Wkładam oczyszczonego kurczaka w środek rękawa, rozcinam go z jednej strony, aby mięso podczas rozbijania mogło zwiększyć swoją objętość i tłukę przez folię. Pozwala to zapobiec rozpryskiwaniu mięsa i ułatwia przekładanie z jednej na drugą stronę gdy trzeba doprawić przyprawami.
Autor:Delicious Time
Oceń przepis
Liczba głosów: 1
Ocena: 4.5
Komentarze
Komentarz
[nick nieznany] recipe[napisał(a)]
dnia 09-09-2013
Być‡ może desery nie są naozdrjwsze, ale przecież nie żyje się™ wiecznie zawsze można próbować‡ zjeść‡ coś› dobrego Nie trzeba przesadzać‡ z tym zdrowym odżywianiem, troszkę™ sł‚odyczy nikomu nie zaszkodzi!