Składniki
Składniki podane na formę 23x33cm*
- 1 kostka masła
- 1,5 szkl. cukru
- 4 jajka
- 2 łyżki mąki ziemniaczanej
- 3 szkl. mąki pszennej
- 3 łyżeczki proszku do pieczenia
- 400 ml mleka
- 6 łyżek kaszy manny
- 2 łyżki octu
- ok. 12 dużych śliwek
Sposób przygotowania
Prostokątną formę smarujemy masłem i obsypujemy mąką. Śliwki myjemy, pozbawiamy pestek i kroimy na ćwiartki. Piekarnik nastawiamy na 180oC by się nagrzewał.
Masło miksujemy z cukrem na puszystą masę. Dodajemy jajka i dalej miksujemy. Następnie dodajemy przesiane mąki wraz z proszkiem do pieczenia i ubijamy. Dodajemy mleko nie przerywając miksowania. Na koniec dodajemy kaszę manną i ocet i tym razem mieszamy krótko i delikatnie łyżką.
Masę wylewamy na przygotowaną formę, szybko układamy na wierzchu śliwki skórką do dołu i wkładamy do piekarnika.
Pieczemy ok.1h do suchego patyczka (wierzch powinien się zarumienić).
Po upieczeniu wyłączamy piekarnik i pozostawiamy ciasto w piekarniku jeszcze na 10 min, po czym uchylamy lekko drzwiczki i czekamy aż troszkę ostygnie.
Przepis pochodzi z: zapraszamnaciasto.blox.pl (wpis z 31 lipca 2007r).
Notatki
*Na blogu który zainspirował mnie do upieczenia tego ciasta podane są składniki na tortownicę o średnicy ok.23cm i wszystkiego jest o połowę mniej.