Ciasto ucierane ze śliwkami

Kategoria: Ciasta
Dodano: 28 października 2012

Piekłam to ciasto dwa razy. Za pierwszym razem wyszedł książkowy przykład zakalca. Zapewne było to wynikiem szeregu błędów jakie popełniłam przy pieczeniu - tak ochoczo się za nie zabrałam, że nie przygotowałam wcześniej formy, śliwek i nie nagrzałam piekarnika, a wszystkie te czynności wykonałam dopiero gdy ciasto czekało utarte w formie.

Za drugim razem wszystko wykonałam jak należy, ale mimo to wyrosło mi - jak sądzę - nieco mniejsze niż autorce blogu z którego zaczerpnęłam przepis, no i śliwki jak na złość wszystkie opadły na dno. Mimo wszystko zakalca tym razem nie było, a ciasto wyszło bardzo smaczne.
Ciasto ucierane ze śliwkami
Składniki
Składniki podane na formę 23x33cm*
 
  • 1 kostka masła
  • 1,5 szkl. cukru
  • 4 jajka
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 3 szkl. mąki pszennej
  • 3 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 400 ml mleka
  • 6 łyżek kaszy manny
  • 2 łyżki octu
  • ok. 12 dużych śliwek
Sposób przygotowania
Prostokątną formę smarujemy masłem i obsypujemy mąką. Śliwki myjemy, pozbawiamy pestek i kroimy na ćwiartki. Piekarnik nastawiamy na 180oC by się nagrzewał.

Masło miksujemy z cukrem na puszystą masę. Dodajemy jajka i dalej miksujemy. Następnie dodajemy przesiane mąki wraz z proszkiem do pieczenia i ubijamy. Dodajemy mleko nie przerywając miksowania. Na koniec dodajemy kaszę manną i ocet i tym razem mieszamy krótko i delikatnie łyżką.

Masę wylewamy na przygotowaną formę, szybko układamy na wierzchu śliwki skórką do dołu i wkładamy do piekarnika.

Pieczemy ok.1h do suchego patyczka (wierzch powinien się zarumienić).

Po upieczeniu wyłączamy piekarnik i pozostawiamy ciasto w piekarniku jeszcze na 10 min, po czym uchylamy lekko drzwiczki i czekamy aż troszkę ostygnie.


Przepis pochodzi z: zapraszamnaciasto.blox.pl (wpis z 31 lipca 2007r).
Notatki
*Na blogu który zainspirował mnie do upieczenia tego ciasta podane są składniki na tortownicę o średnicy ok.23cm i wszystkiego jest o połowę mniej.
 
Autor:Delicious Time
Oceń przepis
Liczba głosów: 1
Ocena: 4.5
Komentarze