Sposób przygotowania
Przygotować tortownicę (średnicy ok. 21cm), wysmarować tłuszczem i wyłożyć spód i brzegi pergaminem.
Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia, solą i przesiać. Dodać zmielone migdały i cukier. Wszystko dobrze wymieszać.
W osobnej misce dokładnie zmiksować masło i skórkę z pomarańczy. Następnie dodawać po jednym jajku za każdym razem miksując aż powstanie jednolita masa. Dodać połowę mieszanki mąki i migdałów, dalej dokładnie mieszając. Gdy otrzymamy gładką masę dodać drugą polowę.
Całość przelać do przygotowanej uprzednio formy, wygładzić wierzch, włożyć do nagrzanego do 180oC piekarnika.
Piec ok. 45 min.
Po upieczeniu ciasto zostawić w formie do całkowitego ostygnięcia. Na koniec można udekorować roztopioną w kąpieli wodnej białą czekoladą.
Przepis pochodzi z: www.kwestiasmaku.com