Ciasto kawowe

Kategoria: Ciasta
Dodano: 25 lipca 2013

Ciasto kawowe, choć w przepisie który znalazłam nazwane kostką cappuccino, dla mnie pozostanie ciastem kawowym. Bo całe jest nasycone smakiem i aromatem kawy. Może być krojone w kostkę, może równie dobrze być podane jak tort, tak czy inaczej pachnie i smakuje cudownie. Jak kawa.
Ponieważ robiłam je jakiś czas temu, a przepis dodaję dopiero teraz, stąd także taka nazwa, gdyż zapamiętałam je z jego cudownego aromatu, a nazwa oryginalna gdzieś mi umknęła. W przepisach roboczo zapisałam jako kawowe, więc tak zostało.

Zdecydowanie polecam, bo smakuje wspaniale.
Składniki
CIASTO:

  • 125g gorzkiej czekolady
  • 125g masła
  • 1 1/2 łyżki kawy rozpuszczalnej (użyłam Nescafe Espresso)
  • 150g cukru
  • 5 jajek
  • szczypta soli
  • 125g mąki pszennej tortowej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia

 

MASA KAWOWA:


  • 250g serka mascarpone
  • 60g kawy cappuccino (w proszku)
  • 3 płaskie łyżeczki żelatyny
  • 250g śmietanki kremówki
  • ok. 3 łyżki cukru pudru

 

NA WIERZCH:

 

  • 250ml śmietanki kremówki
  • 1 łyżka drobnego cukru
  • ok. 3 łyżki kawy cappuccino w proszku

 

DO NASĄCZENIA zaparzamy kawę :

 

  • 2 łyżki kawy rozpuszczalnej (ponownie użyłam Nescafe Espresso)
  • 1/4 szklanki gorącej wody
Sposób przygotowania
CIASTO:

Czekoladę roztapiamy w kąpieli wodnej i odstawiamy do ostygnięcia.*
Piekarnik nagrzewamy do 170oC i przygotowujemy formę - kwadratową o wymiarach ok.23x23cm lub (jak w moim przypadku) tortownicę o średnicy 24cm smarujemy tłuszczem, a dno wykładamy papierem do pieczenia.

Masło miksujemy na puszystą masę, a następnie dodajemy roztopioną i lekko ostudzoną czekoladę.

Kawę rozpuszczamy w 1 łyżce gorącej wody i dodajemy do masy. Cały czas miksując dodajemy cukier i żółtka ( po dodaniu każdego żółtka należy dokładnie zmiksować całą masę). Następnie dodajemy przesianą mąkę wraz z proszkiem do pieczenia i dalej miksujemy.

Białka wraz ze szczyptą soli ubijamy w osobnym naczyniu na sztywną pianę, którą dodajemy do czekoladowej masy. Całość mieszamy delikatnie łyżką.

Masę wlewamy do przygotowanej wcześniej formy formy.
Wstawiamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy ok.30 min. - do suchego patyczka.

Po upieczeniu pozostawiamy ciasto do ostygnięcia, a następnie przekrawamy na dwa blaty.


MASA KAWOWA:

Żelatynę rozpuszczamy w 1/4 szkl. gorącej wody i odstawiamy by troszkę ostygła.

Serek mascarpone mieszamy łyżką wraz z proszkiem cappuccino na jednolitą masę.

Śmietankę ubijamy na sztywno, pod koniec ubijania dodając cukier puder i ostudzoną żelatynę - krótko miksujemy. Całość dodajemy do serka mascarpone i mieszamy dokładnie łyżką (można delikatnie zmiksować).


NA WIERZCH:

Śmietankę ubijamy na sztywną masę, pod koniec ubijania dodając cukier.


WYKONANIE CIASTA:

Pierwszy blat ciasta nasączamy zaparzoną i ostudzoną kawą. Na to wykładamy masę kawową (z serka mascarpone). Przykrywamy drugim blatem ciasta. Wierzch drugiego blatu nasączamy i wykładamy masę z bitej śmietany.

Przed podaniem górę ciasta posypujemy kawą cappuccino w proszku.



Przepis -z drobnymi modyfikacjami- pochodzi z: mojepasjekrakow.blogspot.com (tytuł: kostka cappuccino)

Autor:Delicious Time
Oceń przepis
Liczba głosów: 2
Ocena: 4.75
Komentarze
Komentarz
iza recipe[napisał(a)]
dnia 26-04-2018
...tak, tak znane ciasto i dokładnie ten sam przepis jako Kostka Cappuccino ze strony Moje Wypieki

OSTATNIO DODANE

Owsianka

kategoria Coś na ząb

Bulion drobiowy

kategoria Zupy

Zupa pomidorowa

kategoria Zupy

Dżem truskawkowy

kategoria Przetwory,Domowej roboty

OSTATNIO SKOMENTOWANE