Sposób przygotowania
CIASTO:
Czekoladę roztapiamy w kąpieli wodnej i odstawiamy do ostygnięcia.*
Piekarnik nagrzewamy do 170oC i przygotowujemy formę - kwadratową o wymiarach ok.23x23cm lub (jak w moim przypadku) tortownicę o średnicy 24cm smarujemy tłuszczem, a dno wykładamy papierem do pieczenia.
Masło miksujemy na puszystą masę, a następnie dodajemy roztopioną i lekko ostudzoną czekoladę.
Kawę rozpuszczamy w 1 łyżce gorącej wody i dodajemy do masy. Cały czas miksując dodajemy cukier i żółtka ( po dodaniu każdego żółtka należy dokładnie zmiksować całą masę). Następnie dodajemy przesianą mąkę wraz z proszkiem do pieczenia i dalej miksujemy.
Białka wraz ze szczyptą soli ubijamy w osobnym naczyniu na sztywną pianę, którą dodajemy do czekoladowej masy. Całość mieszamy delikatnie łyżką.
Masę wlewamy do przygotowanej wcześniej formy formy.
Wstawiamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy ok.30 min. - do suchego patyczka.
Po upieczeniu pozostawiamy ciasto do ostygnięcia, a następnie przekrawamy na dwa blaty.
MASA KAWOWA:
Żelatynę rozpuszczamy w 1/4 szkl. gorącej wody i odstawiamy by troszkę ostygła.
Serek mascarpone mieszamy łyżką wraz z proszkiem cappuccino na jednolitą masę.
Śmietankę ubijamy na sztywno, pod koniec ubijania dodając cukier puder i ostudzoną żelatynę - krótko miksujemy. Całość dodajemy do serka mascarpone i mieszamy dokładnie łyżką (można delikatnie zmiksować).
NA WIERZCH:
Śmietankę ubijamy na sztywną masę, pod koniec ubijania dodając cukier.
WYKONANIE CIASTA:
Pierwszy blat ciasta nasączamy zaparzoną i ostudzoną kawą. Na to wykładamy masę kawową (z serka mascarpone). Przykrywamy drugim blatem ciasta. Wierzch drugiego blatu nasączamy i wykładamy masę z bitej śmietany.
Przed podaniem górę ciasta posypujemy kawą cappuccino w proszku.
Przepis -z drobnymi modyfikacjami- pochodzi z: mojepasjekrakow.blogspot.com (tytuł: kostka cappuccino)