Ciasto kawowe

Kategoria: Ciasta
Dodano: 25 lipca 2013

Ciasto kawowe, choć w przepisie który znalazłam nazwane kostką cappuccino, dla mnie pozostanie ciastem kawowym. Bo całe jest nasycone smakiem i aromatem kawy. Może być krojone w kostkę, może równie dobrze być podane jak tort, tak czy inaczej pachnie i smakuje cudownie. Jak kawa.
Ponieważ robiłam je jakiś czas temu, a przepis dodaję dopiero teraz, stąd także taka nazwa, gdyż zapamiętałam je z jego cudownego aromatu, a nazwa oryginalna gdzieś mi umknęła. W przepisach roboczo zapisałam jako kawowe, więc tak zostało.

Zdecydowanie polecam, bo smakuje wspaniale.
Ciasto kawowe
Składniki
CIASTO:

  • 125g gorzkiej czekolady
  • 125g masła
  • 1 1/2 łyżki kawy rozpuszczalnej (użyłam Nescafe Espresso)
  • 150g cukru
  • 5 jajek
  • szczypta soli
  • 125g mąki pszennej tortowej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia

 

MASA KAWOWA:


  • 250g serka mascarpone
  • 60g kawy cappuccino (w proszku)
  • 3 płaskie łyżeczki żelatyny
  • 250g śmietanki kremówki
  • ok. 3 łyżki cukru pudru

 

NA WIERZCH:

 

  • 250ml śmietanki kremówki
  • 1 łyżka drobnego cukru
  • ok. 3 łyżki kawy cappuccino w proszku

 

DO NASĄCZENIA zaparzamy kawę :

 

  • 2 łyżki kawy rozpuszczalnej (ponownie użyłam Nescafe Espresso)
  • 1/4 szklanki gorącej wody
Sposób przygotowania
CIASTO:

Czekoladę roztapiamy w kąpieli wodnej i odstawiamy do ostygnięcia.*
Piekarnik nagrzewamy do 170oC i przygotowujemy formę - kwadratową o wymiarach ok.23x23cm lub (jak w moim przypadku) tortownicę o średnicy 24cm smarujemy tłuszczem, a dno wykładamy papierem do pieczenia.

Masło miksujemy na puszystą masę, a następnie dodajemy roztopioną i lekko ostudzoną czekoladę.

Kawę rozpuszczamy w 1 łyżce gorącej wody i dodajemy do masy. Cały czas miksując dodajemy cukier i żółtka ( po dodaniu każdego żółtka należy dokładnie zmiksować całą masę). Następnie dodajemy przesianą mąkę wraz z proszkiem do pieczenia i dalej miksujemy.

Białka wraz ze szczyptą soli ubijamy w osobnym naczyniu na sztywną pianę, którą dodajemy do czekoladowej masy. Całość mieszamy delikatnie łyżką.

Masę wlewamy do przygotowanej wcześniej formy formy.
Wstawiamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy ok.30 min. - do suchego patyczka.

Po upieczeniu pozostawiamy ciasto do ostygnięcia, a następnie przekrawamy na dwa blaty.


MASA KAWOWA:

Żelatynę rozpuszczamy w 1/4 szkl. gorącej wody i odstawiamy by troszkę ostygła.

Serek mascarpone mieszamy łyżką wraz z proszkiem cappuccino na jednolitą masę.

Śmietankę ubijamy na sztywno, pod koniec ubijania dodając cukier puder i ostudzoną żelatynę - krótko miksujemy. Całość dodajemy do serka mascarpone i mieszamy dokładnie łyżką (można delikatnie zmiksować).


NA WIERZCH:

Śmietankę ubijamy na sztywną masę, pod koniec ubijania dodając cukier.


WYKONANIE CIASTA:

Pierwszy blat ciasta nasączamy zaparzoną i ostudzoną kawą. Na to wykładamy masę kawową (z serka mascarpone). Przykrywamy drugim blatem ciasta. Wierzch drugiego blatu nasączamy i wykładamy masę z bitej śmietany.

Przed podaniem górę ciasta posypujemy kawą cappuccino w proszku.



Przepis -z drobnymi modyfikacjami- pochodzi z: mojepasjekrakow.blogspot.com (tytuł: kostka cappuccino)

Autor:Delicious Time
Oceń przepis
Liczba głosów: 2
Ocena: 4.75
Komentarze
Komentarz
iza recipe[napisał(a)]
dnia 26-04-2018
...tak, tak znane ciasto i dokładnie ten sam przepis jako Kostka Cappuccino ze strony Moje Wypieki