Składniki
Wszystkie składniki powinny być o temp. pokojowej. Jeśli mamy któryś z nich w lodówce, należy go wyjąć co najmniej 2 godz. przed pieczeniem.
- 3 duże jajka
- 1 szklanka cukru
- 350 g jogurtu naturalnego
- 200 ml oleju
- sok wyciśnięty z połowy cytryny
- 500 g mąki tortowej
- 2,5 łyżeczki proszku do pieczenia
Ponadto:
- 500 g świeżych truskawek (mogą być inne owoce)
- cukier puder (do posypania gotowego ciasta)
Sposób przygotowania
Przygotowujemy kwadratową formę 24x24 cm - smarujemy tłuszczem i wykładamy papierem do pieczenia.
Truskawki myjemy, pozbawiamy szypułek i przekrawamy na pół.
Piekarnik nastawiamy na 180oC (pieczenie góra i dół).
Jajka miksujemy z cukrem na puszystą masę. Dodajemy jogurt, olej i sok z cytryny, mieszamy. Mąkę wraz z proszkiem do pieczenia przesiewamy do masy, a następnie delikatnie mieszamy drewnianą łyżką (niezbyt długo - tylko do połączenia składników).
Masę przelewamy do przygotowanej formy, a na wierzch wykładamy truskawki.
Ciasto pieczemy przez ok. 50-60 min, do suchego patyczka.
Po ostygnięciu posypujemy cukrem pudrem.
Źródło przepisu: ilovebake.pl