Sposób przygotowania
Piekarnik nagrzewamy do 180oC.
Owoce opłukujemy, odsączamy z wody i oprószamy mąką, mieszamy.
Przygotowujemy formę o wymiarach ok. 20 x 11 x 7,5 cm - smarujemy tłuszczem i wykładamy papierem do pieczenia.
Jajka miksujemy z cukrem i cukrem waniliowym na puszystą masę. Dodajemy jogurt i krótko mieszamy.
Mąkę wraz z proszkiem do pieczenia przesiewamy do masy i delikatnie mieszamy łyżką do połączenia składników.
Na wcześniej przygotowana blachę wylewamy 1/3 porcji ciasta, wykładamy 1/3 owoców i powtarzamy na przemian raz ciasto, raz owoce.
Ciasto wstawiamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy ok. 1 godz. do suchego patyczka.
Źródło przepisu: www.smakolykibereniki.blogspot.com