Ciasto dyniowe

Kategoria: Ciasta
Dodano: 30 października 2012

Ponieważ jest wiele odmian i gatunków dyni, podaję mała informację, że do przepisu należy użyć dynię olbrzymią, i nie chodzi tu o jej wielkość.
Dynia olbrzymia to chyba ten najczęściej spotykany gatunek, a można ją poznać po tym, że jest pomarańczowa i wszechobecna na Halloween :)
Ciasto dyniowe
Składniki
  • 1/4 szkl ciepłego mleka
  • 1/4 szkl cukru
  • 50g masła
  • szczypta soli
  • 2 żółtka
  • 3 szkl mąki pszennej
  • 1 1/2 łyżeczki suchych drożdży
  • 3/4 szkl puree z dyni
  • 1/2 szkl skórki pomarańczowej kandyzowanej lub w syropie
Sposób przygotowania
Mleko, cukier, masło i sól podgrzewać ciągle mieszając aż do rozpuszczenia masła. Następnie ubić żółtka i dodać je do nieco ostudzonej wcześniej przygotowanej mieszanki. W osobnym naczyniu mąkę zmieszać z drożdżami i dodać mokre składniki. Wyrobić gładkie ciasto i odstawić na 5-10 min. Po tym czasie dodać skórkę pomarańczową i ponownie wyrobić. Jeśli bardzo się klei można dodać troszkę mąki. Odstawić pod przykryciem do wyrośnięcia na ok. 1h. Po tym czasie ponownie zagnieść, przełożyć do natłuszczonej keksówki i znów odstawić do wyrośnięcia na 15-20 min.

Włożyć do nagrzanego do 190oC piekarnika i piec ok 35-40min.


Przepis pochodzi z: kociolstregi.blox.pl
Autor:Delicious Time
Oceń przepis
Liczba głosów: 1
Ocena: 4
Komentarze