Ciasto czekoladowe

Kategoria: Ciasta,Boże Narodzenie
Dodano: 28 grudnia 2017
Ciasto jest niezwykle wilgotne i delikatne, a wszystko dzięki dodaniu buraków! Zupełnie nie dominują nad jego smakiem, pozostawiając czekoladę dominującą, za to ciasto jest bardzo aromatyczne.
Składniki
  • 300 g buraków
  • 100 g gorzkiej czekolady 3 duże jajka
  • 180 g cukru
  • 1 szklanka oleju 
  • 3 płaskie łyżki ciemnego kakao
  • 200 g mąki pszennej
  • 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
  • szczypta soli
Sposób przygotowania
Buraki myjemy, gotujemy ok. 40 min w nieosolonej wodzie i odstawiamy do wystygnięcia. Gdy będą już zimne, obieramy i ścieramy na tarce na najdrobniejszych oczkach. Odstawiamy.

Czekoladę kroimy, i topimy w kąpieli wodnej. Odstawiamy.

​Piekarnik nagrzewamy do 180oC. Przygotowujemy formę: keksówkę (użyłam takiej nieco wydłużonej, 9x30 cm) lub blachę o wymiarach ok. 20x23 cm smarujemy tłuszczem i wykładamy papierem do pieczenia.

Jajka ubijamy z cukrem na puszystą masę. Cały czas miksując dodajemy małymi porcjami olej, następnie roztopioną czekoladę, kakao i starte buraki.

Na koniec dodajemy przesianą mąkę wraz z proszkiem do pieczenia i delikatnie mieszamy łyżką tylko do momentu połączenia składników.

Ciasto przelewamy do formy. Wkładamy do nagrzanego piekarnika. Pieczemy ok. 50 min.
Po upieczeniu wyłączamy piekarnik, a ciasto pozostawiamy w środku jeszcze na 10-15 min. Po tym czasie ostrożnie wyjmujemy z blachy i przekładamy na kratkę do studzenia.

​Gdy ostygnie można je udekorować roztopioną czekoladą i kolorową posypką.


Źródło przepisu: ​niecodziennikpary.pl (tytuł: "Czekoladowe ciasto z burakami")
Autor:Delicious Time
Oceń przepis
Liczba głosów: 0
Ocena: 5
Komentarze

OSTATNIO DODANE

Owsianka

kategoria Coś na ząb

Bulion drobiowy

kategoria Zupy

Zupa pomidorowa

kategoria Zupy

Dżem truskawkowy

kategoria Przetwory,Domowej roboty

OSTATNIO SKOMENTOWANE