Składniki
CIASTO:
- 125g masła
- 125g gorzkiej czekolady (roztopić i ostudzić)
- 1,5 łyżki kawy rozpuszczalnej (używam Nescafe espresso)
- 150g drobnego cukru
- 5 jajek (oddzielić żółtka od białek)
- 150g mąki pszennej
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
MASA:
- 2 szklanki śmietanki tortowej 36 %
- 1 op.śmietanfix'u (lub 3 łyżeczki żelatyny)*
- 6 łyżek cukru pudru
- 1,5 tabliczki mlecznej czekolady
NADZIENIE:
- 6 bananów
- 4-5 łyżek soku z cytryny
- ok. 6 łyżek dżemu wiśniowego (użyłam konfitury)
Można używac formy 29x16 cm, kwadratowej o bokach 23cm lub tortowej o średnicy 24 cm. Sprawdzi się także forma 23x33 cm.
Sposób przygotowania
CIASTO:
Masło utrzeć na puszystą masę, dodać (roztopioną w kąpieli wodnej i ostudzoną) czekoladę. Cały czas miksując dodać kawę rozpuszczoną w jednej łyżce gorącej wody, następnie wsypać cukier i dodawać po jednym żółtku za każdym razem dobrze mieszając.
Mąkę przesiać przez sito do masy, dodać proszek do pieczenia i ponownie zmiksować.
W osobnym naczyniu ubić białka na sztywną pianę i dodać do masy czekoladowej, tym razem delikatnie, choć dokładnie mieszając (tu nie byłam zbyt delikatna i zmiksowałam całość na najmniejszych obrotach).
Ciasto przelać do wysmarowanej tłuszczem formy. Piec ok.30 min w 170oC. Zrobić test suchego patyczka.
Po upieczeniu dobrze wystudzić, ściąć wyrośniętą górę, a resztę ciasta przekroić na dwa równe blaty.
MASA:
(wersja ze śmietanfix'em)
Schłodzoną w lodówce śmietanę ubić na sztywno z cukrem i śmietanfix'em. Ok 1/3 masy odłożyć do osobnej misy, a do pozostałej części dodać 3/4 czekolady startej na drobnych oczkach tarki.
(wersja z żelatyną)
Żelatynę rozpuścić w odrobinie gorącej wody, lekko przestudzić.
Schłodzoną śmietanę ubić na sztywno z cukrem, pod koniec ubijania dodać letnią żelatynę, zamieszać. Ok 1/3 masy odłożyć do osobnej misy, a do pozostałej części dodać 3/4 czekolady startej na drobnych oczkach tarki.
Spód ciasta (dolny blat) przesmarować dżemem, ułożyć przecięte na pół banany. Owoce skropić sokiem z cytryny. Rozsmarować masę zmieszaną z czekoladą. Przykryć drugim blatem ciasta. Na wierzch wyłożyć odłożoną część śmietany. Posypać pozostałą częścią startej czekolady.
Przepis pochodzi z: mojeekspresjekulinarne.blox.pl
Notatki
*Robiąc masę wybrałam opcję ze śmietanfix'em, ponieważ do mas z żelatyną nie mam szczęścia.