Sposób przygotowania
Buraki myjemy, gotujemy ok. 40 min w nieosolonej wodzie i odstawiamy do wystygnięcia. Gdy będą już zimne, obieramy i ścieramy na tarce na najdrobniejszych oczkach. Odstawiamy.
Czekoladę kroimy, i topimy w kąpieli wodnej. Odstawiamy.
Piekarnik nagrzewamy do 180oC. Przygotowujemy formę: keksówkę (użyłam takiej nieco wydłużonej, 9x30 cm) lub blachę o wymiarach ok. 20x23 cm smarujemy tłuszczem i wykładamy papierem do pieczenia.
Jajka ubijamy z cukrem na puszystą masę. Cały czas miksując dodajemy małymi porcjami olej, następnie roztopioną czekoladę, kakao i starte buraki.
Na koniec dodajemy przesianą mąkę wraz z proszkiem do pieczenia i delikatnie mieszamy łyżką tylko do momentu połączenia składników.
Ciasto przelewamy do formy. Wkładamy do nagrzanego piekarnika. Pieczemy ok. 50 min.
Po upieczeniu wyłączamy piekarnik, a ciasto pozostawiamy w środku jeszcze na 10-15 min. Po tym czasie ostrożnie wyjmujemy z blachy i przekładamy na kratkę do studzenia.
Gdy ostygnie można je udekorować roztopioną czekoladą i kolorową posypką.
Źródło przepisu: niecodziennikpary.pl (tytuł: "Czekoladowe ciasto z burakami")