Ciasteczka pomarańczowo-czekoladowe
Kategoria: Muffiny, ciasteczka, babeczki
Dodano: 30 października 2012
Sposób przygotowania
Piekarnik nagrzać do 180oC.
Masło utrzeć z cukrem na gładką masę. Dodać żółtka, sól i dalej ucierać.
Następnie dodawać po kolei, za każdym razem dobrze mieszając: otartą skórkę z pomarańczy, kawałki czekolady (posiekaną lub w posypce), pokrojoną na drobne kawałeczki skórkę kandyzowaną i mąkę.
Gdy ciasto będzie dobrze wyrobione owinąć je w folię i wstawić do lodówki na ok.10 min.
Po tym czasie ciasto rozwałkować na grubość ok. 7mm i wycinać ulubione kształty.
Wykrojone ciasteczka ułożyć na wyłożonej pergaminem blasze i wstawić do nagrzanego piekarnika.
Piec ok 11min.
Po ostygnięciu można udekorować roztopioną w kąpieli wodnej czekoladą.
Przepis pochodzi z: zpierwszegotloczenia.pl
Notatki
Przepis na te ciasteczka czekał dość długo, aż go zrealizuję i w końcu się doczekał. A warto było się za niego zabrać z kilku powodów:
przepięknie pachnie podczas przygotowywani ciasteczek - otarta skórka pomarańczy nieodmiennie kojarzy mi się ze świętami, a co więcej bardzo dobrze komponuje się ze smakiem czekolady. Dla odmiany nie zastosowałam posiekanej czekolady, a posypkę czekoladową do tortów, bo akurat mi została z wcześniej przygotowanego ciasta. Nie żałowałam wyboru, bo ciasteczka okazały się bardzo smaczne, a nieroztopione całkiem kawałki czekolady mieszały się w ustach z kandyzowaną skórką tworząc wspaniałą kompozycję.
Wypiek nie tylko świąteczny, choć znakomicie wpasowuje się w klimat i smaki świąt.