Ciasteczka kakaowe
Kategoria: Muffiny, ciasteczka, babeczki
Dodano: 30 października 2012
Sposób przygotowania
W misce zmieszać mąkę, sól i proszek do pieczenia.
W osobnym naczyniu zmiksować na gładką masę masło, cukier, jajka, ekstrakt waniliowy i kakao. Następnie pomału dodawać mieszankę z mąki.
Całość zagnieść do uzyskania jednolitej masy. Owinąć w folię spożywczą i włożyć do lodówki na co najmniej godzinę.
Po tym czasie nagrzać piekarnik do 180oC. Wyjąć ciasto, rozwałkować na grubość niecałych 5mm i wykrawać.
Gotowe, wykrojone kształty układać na blasze wysmarowanej tłuszczem i wyłożonej papierem do pieczenia.
Piec przez ok.20min.
Upieczone wyłożyć na kratkę do studzenia. Smacznego!
Przepis pochodzi z: http://smittenkitchen.com (wpis z 29 kwietnia 2008)
Notatki
*w oryginalnym przepisie użyto pół na pół masła solonego i niesolonego. Ja dodałam masło niesolone, ale nieznacznie zwiększyłam ilość soli (z 0,5 łyżeczki na 2/3)
Ciasteczka wyszły dokładnie takie, jakich oczekiwałam - bardzo kakaowe i mięciutkie. Smakiem przypomniały mi ciasteczka które kupowałam dawniej w sklepie, tyle, że te są bardziej delikatne.