Sposób przygotowania
Drożdże rozetrzeć z łyżką cukru. Gdy już nie będzie grudek wymieszać z ciepłym mlekiem i trzema łyżkami mąki. Pozostawić do wyrośnięcia.
Do miski wsypać pozostałą mąkę, wlać wyrośnięty rozczyn, dodać jajko rozmącone z trzema łyżkami cukru, sól, masło i wodę.
Bardzo dokładnie zagnieść ciasto i odstawić pod przykryciem w ciepłym miejscu aż podwoi swoją objętość.
Po tym czasie zagnieść jeszcze raz, podzielić na trzy części, a z każdej uformować wałek. Zapleść warkocz, a koniec podwinąć pod spód.
Tak przygotowaną chałkę przełożyć na wysm
arowaną tłuszczem formę, przykryć i pozostawić do wyrośnięcia na ok. 20 min. Przed włożeniem do piekarnika wierzch posmarować żółtkiem i posypać kruszonką.
Piec ok. 20-30 min w 180oC
Przepis pochodzi z: o-pysznym-jedzeniu.bloog.pl
Notatki
Chałka wyszła nieco inna niż się spodziewałam - bardziej chrupka niż miękka. Nie była też zbyt słodka, więc jeśli ktoś lubi mniej słodkie wypieki, to ten się nadaje jak najbardziej do tej kategorii. Nie jest to strzał w dziesiątkę jeśli chodzi o moje preferencje kulinarne, ale mimo wszystko była smaczna.