Chrupiąca chałka

Kategoria: Pieczywo
Dodano: 30 października 2012
Składniki
  • 40 g drożdży
  • 550 g mąki
  • 1 łyżeczka soli
  • 1/2 szkl mleka
  • 1 duże jajko
  • 2 łyżki masła (roztopić i ostudzić)
  • 5 łyżek wody
  • 4 łyżki cukru
  • żółtko
  • kruszonka ( 2 łyżki mąki, 1 łyżka cukru, 1 łyżka masła)
Chrupiąca chałka gotowe
Sposób przygotowania
Drożdże rozetrzeć z łyżką cukru. Gdy już nie będzie grudek wymieszać z ciepłym mlekiem i trzema łyżkami mąki. Pozostawić do wyrośnięcia.

Do miski wsypać pozostałą mąkę, wlać wyrośnięty rozczyn, dodać jajko rozmącone z trzema łyżkami cukru, sól, masło i wodę.
Bardzo dokładnie zagnieść ciasto i odstawić pod przykryciem w ciepłym miejscu aż podwoi swoją objętość.

Po tym czasie zagnieść jeszcze raz, podzielić na trzy części, a z każdej uformować wałek. Zapleść warkocz, a koniec podwinąć pod spód.
Tak przygotowaną chałkę przełożyć na wysm
arowaną tłuszczem formę, przykryć i pozostawić do wyrośnięcia na ok. 20 min. Przed włożeniem do piekarnika wierzch posmarować żółtkiem i posypać kruszonką.

Piec ok. 20-30 min w 180oC


Przepis pochodzi z: o-pysznym-jedzeniu.bloog.pl
Notatki
Chałka wyszła nieco inna niż się spodziewałam - bardziej chrupka niż miękka. Nie była też zbyt słodka, więc jeśli ktoś lubi mniej słodkie wypieki, to ten się nadaje jak najbardziej do tej kategorii. Nie jest to strzał w dziesiątkę jeśli chodzi o moje preferencje kulinarne, ale mimo wszystko była smaczna.
Autor:Delicious Time
Oceń przepis
Liczba głosów: 1
Ocena: 4
Komentarze