Sposób przygotowania
Formę tortownicę o śr.26cm smarujemy tłuszczem i lekko posypujemy mąką. Odstawiamy.
Zaczyn:
W małym naczyniu rozcieramy drożdże z łyżką cukru. Dodajemy odrobinę mleka i tyle mąki, by po zmieszaniu masa miała konsystencję gęstej śmietany. Odstawiamy do wyrośnięcia na 10-15 min.
W dużej misce roztrzepujemy jajka, dodajemy mleko, olej, sól i pozostałą część cukru. Mieszamy. Następnie dodajemy pozostałą mąkę, ocet i wyrośnięty zaczyn.
Wszystkie składniki dokładnie mieszamy i zagniatamy gładkie ciasto. W razie potrzeby można dodać więcej mąki - ciasto powinno być sprężyste, niezbyt klejące, ale też nie może być za bardzo twarde i zbite.
Z dobrze zagniecionego ciasta formujemy kulkę, wkładamy do dużej miski lekko wysypanej mąką, przykrywamy ściereczką i odstawiamy na 1-1,5h do podwojenia objętości.
Po tym czasie wyjmujemy je, krótko zagniatamy, dzielimy na 16 części, a każdą z nich rozwałkowujemy na bardzo cienki prostokąt.
Jeden z prostokątów smarujemy z wierzchu roztopionym i ostudzonym masłem i przykrywamy drugim prostokątem. Te dwa złączone prostokąty smarujemy z wierzchu masłem i przykrywamy trzecim ciastem. To trzecie też z wierzchu smarujemy i przykrywamy czwartym.
Te cztery ułożone na sobie prostokąty zwijamy w roladę. Całą czynność powtarzamy w przypadku pozostałych części ciasta, czyli robimy "kanapkę"z czterech kawałków ciasta (pomiędzy każdym powinna być warstwa rozsmarowanego, topionego masła) i zawijamy w roladę.
W ten sposób otrzymamy 4 rolady (każda z 4 kawałków ciasta nałożonych na siebie i zwiniętych). Każdą roladę kroimy na trójkąty, które układamy w przygotowanej formie - jak na zdjęciu.
Całość przykrywamy ściereczką i odkładamy na 30 min. do wyrośnięcia.
Po tym czasie wierzch smarujemy jajkiem rozbełtanym z łyżką mleka i posypujemy ziarnami sezamu. Owijamy całość w folię aluminiową i wstawiamy do nagrzanego do 200oC piekarnika.
Pieczemy 20min. Następnie zdejmujemy folię, obniżamy temperaturę do 180oC i pieczemy jeszcze przez 10min. do suchego patyczka.
Tak otrzymane dwie rolady kroimy na trójkąty (jak na zdjęciu).
Przepis (nieco zmieniony) pochodzi z: oliwka.przepisy.net
Notatki
Przy zawijaniu formy w folię aluminiową trzeba pamiętać, że ciasto urośnie, więc należy zostawić troszkę miejsca u góry, nie ściskając folią zbytnio blachy.