
Zaczyn:
Ciasto chlebowe:
· 250g mąki typ:550
· 50g mąki żytniej typ:720
Zaczyn:
Wszystkie składniki z zaczynu mieszamy do uzyskania w miarę jednolitej masy. Odstawiamy (pod przykryciem) w cieple na 4 godziny do podwojenia objętości. Jeśli w tym czasie zaczyn nie zwiększy objętości, wówczas wstawiamy go na całą noc do lodówki i wyjmujemy godzinę przed dodaniem do ciasta.
Ciasto właściwe:
Do wyrośniętego zaczynu dodajemy mąkę i wodę. Wody powinno być tyle, by ciasto łatwo się ugniatało (może się lekko kleić) lub jeśli mieszamy je mikserem na wolnych obrotach – by tworzyło kulę. Następnie dodajemy sól i wyrabiamy – mikserem ok.4 min. lub ręcznie ok.10 min.
Odstawiamy ciasto na 10 min. by odpoczęło, po czym ponownie je zagniatamy (długość czasu zagniatania jw.). Na tym etapie zagniatania można jeszcze zmienić ilość wody lub mąki – ciasto powinno nie być zbyt zbite i lekko się kleić.
Dobrze wyrobione ciasto przekładamy do natłuszczonej olejem miski (samo ciasto także lekko spryskujemy olejem), przykrywamy folią i odstawiamy w cieple na 3-4h. W tym czasie powinno podwoić swoją objętość.
Następnie ciasto wyjmujemy, formujemy chleb, układamy w koszyku lub foremce do wyrośnięcia i odstawiamy pod przykryciem by nieco urosło – w ciepłym miejscu na 2-3h lub w lodówce na całą noc (w drugim przypadku wyjmujemy je z lodówki 4h przed pieczeniem).
Piekarnik nagrzewamy do 240oC, wstawiamy chleb i spryskujemy ścianki piekarnika wodą*. Po chwili redukujemy temp. do 230oC i pieczemy jeszcze przez 35min.
Studzimy na kratce.
Przepis pochodzi z: www.chleb.info.pl (tytuł: chleb mieszany – przepis bazowy)
* Ja zamiast spryskiwać piekarnik wodą zwykle wstawiam chleb na drugą od dołu półkę, a na pierwszej (przy samym spodzie) zostawiam blachę z piekarnika. Po włożeniu chleba do piekarnika, wlewam pół szklanki gorącej wody na blachę na pierwszej półce.
kategoria Muffiny, ciasteczka, babeczki
kategoria Muffiny, ciasteczka, babeczki
kategoria Ciasta
kategoria Muffiny, ciasteczka, babeczki