Chałka półsłodka

Kategoria: Pieczywo
Dodano: 30 października 2012
Chałka półsłodka
Składniki
  • 30g świeżych drożdży
  • 400 ml cieplej wody
  • 90g cukru
  • 1 łyżka soli
  • 850g + 150g maki
  • 3 jajka (lekko roztrzepane)
  • 100g masła (roztopione i ostudzone)
Chałka półsłodka gotowe
Sposób przygotowania
Drożdże zasypać łyżką cukru i rozetrzeć, dodać letnią wodę. Całość wymieszać.

Następnie dodać 850g mąki, resztę cukru i sól. Cały czas mieszając dodawać jajka i masło.
Ciasto dobrze wyrobić, po czym dodawać kolejne 150g maki (może być troszkę mniej, lub nieco więcej - ciasto powinno być elastyczne, ale nie zbyt zbite i nie powinno być klejące).

Jeśli wyrabiamy ciasto mechanicznie, gdy zacznie odstawać od ścianek miski należy je wyjąć na blat i wyrabiać ręcznie kolejne 5-10 min. Jeśli cały czas wyrabiamy ręcznie należy je dobrze zagnieść nieco dłużej.

Na koniec uformować kule, spryskać troszkę olejem i odstawić na 2h pod przykryciem do wyrośnięcia. W tym czasie należy je dwa razy odgazować ( gdy nieco wyrośnie wbić w nie pieść - i tak dwukrotnie podczas tych dwu godzin).

Po tym czasie ciasto podzielić na dwie części, a każdą z nich na koleje cztery części i uformować z nich walki. W sumie powinno być 8 wałków z których zaplatamy 2 chałki (4 walki na jedna chałkę).

Każdą chałkę przekładamy do wysmarowanej tłuszczem formy keksówki, przykrywamy folią lub suchą ściereczką i odstawiamy do wyrośnięcia na ok. 30-40 min.
Na koniec smarujemy jajkiem roztrzepanym z łyżką mleka.

Wstawiamy do nagrzanego do 180oC piekarnika i pieczemy ok. 30-40min.
W razie potrzeby podczas pieczenia można przykryć folią aluminiową.


Przepis pochodzi z : pracowniawypiekow.blogspot.com
Chałka półsłodka
Notatki
Bardzo smaczna i delikatna chałka. Zdecydowanie bardziej pasuje do słodkich dodatków, ale nie jest zbyt słodka, więc zwolennikom półsłodkich wypieków powinna przypaść do gustu.
Jest to jedna z chałek, które piekę najczęściej i jeszcze mi się nie zdarzyło, by nie wyszła.

                            
Autor:Delicious Time
Oceń przepis
Liczba głosów: 3
Ocena: 4.83
Komentarze