Sposób przygotowania
Drożdże zasypać łyżką cukru i rozetrzeć, dodać letnią wodę. Całość wymieszać.
Następnie dodać 850g mąki, resztę cukru i sól. Cały czas mieszając dodawać jajka i masło.
Ciasto dobrze wyrobić, po czym dodawać kolejne 150g maki (może być troszkę mniej, lub nieco więcej - ciasto powinno być elastyczne, ale nie zbyt zbite i nie powinno być klejące).
Jeśli wyrabiamy ciasto mechanicznie, gdy zacznie odstawać od ścianek miski należy je wyjąć na blat i wyrabiać ręcznie kolejne 5-10 min. Jeśli cały czas wyrabiamy ręcznie należy je dobrze zagnieść nieco dłużej.
Na koniec uformować kule, spryskać troszkę olejem i odstawić na 2h pod przykryciem do wyrośnięcia. W tym czasie należy je dwa razy odgazować ( gdy nieco wyrośnie wbić w nie pieść - i tak dwukrotnie podczas tych dwu godzin).
Po tym czasie ciasto podzielić na dwie części, a każdą z nich na koleje cztery części i uformować z nich walki. W sumie powinno być 8 wałków z których zaplatamy 2 chałki (4 walki na jedna chałkę).
Każdą chałkę przekładamy do wysmarowanej tłuszczem formy keksówki, przykrywamy folią lub suchą ściereczką i odstawiamy do wyrośnięcia na ok. 30-40 min.
Na koniec smarujemy jajkiem roztrzepanym z łyżką mleka.
Wstawiamy do nagrzanego do 180oC piekarnika i pieczemy ok. 30-40min.
W razie potrzeby podczas pieczenia można przykryć folią aluminiową.
Przepis pochodzi z : pracowniawypiekow.blogspot.com
Notatki
Bardzo smaczna i delikatna chałka. Zdecydowanie bardziej pasuje do słodkich dodatków, ale nie jest zbyt słodka, więc zwolennikom półsłodkich wypieków powinna przypaść do gustu.
Jest to jedna z chałek, które piekę najczęściej i jeszcze mi się nie zdarzyło, by nie wyszła.