Sposób przygotowania
Drożdże rozetrzeć z 1 łyżeczką cukru. Dodać 1/2 szkl mleka i troszkę mąki. Wymieszać i pozostawić do wyrośnięcia.
Cukier utrzeć z jajkiem, dodać pozostałe mleko, makę, sól, wyrośnięty rozczyn i zagnieść. (Ciasto powinno być dosyć gęste). Na koniec dodać roztopioną margarynę, ponownie zagnieść i odstawić do wyrośnięcia.
Następnie 2/3 ciasta podzielić na 3 równe części. Zrobić z nich wałki i zapleść warkocz. Posmarować gorę wodą. Pozostałą 1/3 również podzielić na trzy części, uformować wałki i zapleść nieco mniejszy i krótszy warkocz, który kładziemy na górę większego.
Całość przykrywamy, odstawiamy do wyrośnięcia. Przed włożeniem do piekarnika można wierzch posmarować jajkiem zmieszanym z łyżką mleka, posypać kruszonką lub pozostawić bez dodatków.
Piec w 180oC przez ok. 35min.
Przepis pochodzi z : arabeskawaniliowa.blogspot.com
Notatki
*W przypadku użycia drożdży instant (8,4g): Do mąki dodać drożdże i wymieszać. Jajko utrzeć z cukrem, następnie dodać mleko, mąkę, sól i całość zagnieść. Na koniec dodać roztopioną i schłodzoną margarynę i ponownie zagnieść. Dalej postępować jak w powyżej.