Składniki
Przepis na 10 bułek:
- ok.33g świeżych drożdży
- łyżeczka cukru
- 1 szklanka letniego mleka
- 500g mąki pszennej
- łyżeczka soli
- 3 łyżki masła (ok.50g) - stopić i ostudzić
Do posmarowania wierzchu:
Sposób przygotowania
Drożdże rozcieramy z cukrem. Dolewamy ok.1/3 szkl. mleka, mieszamy. Zasypujemy 200g mąki, lekko mieszamy i odstawiamy na 10 min.
Następnie dodajemy resztę mleka i mąki, sól i masło. Zagniatamy gładkie ciasto. Ważne aby konsystencja była jednolita, a ciasto bez problemu odchodziło od rąk. Formujemy kulkę, przykrywamy ściereczką i odstawiamy na 30 min do wyrośnięcia.
Po tym czasie ciasto ponownie zagniatamy, dzielimy na 10 w miarę równych części, a z każdej części formujemy bułeczkę. Bułki układamy na dużej blasze z piekarnika, wyłożonej pergaminem, przykrywamy ściereczką i ponownie odstawiamy do wyrośnięcia, tym razem na 15 min.
Nagrzewamy piekarnik do 200oC.
Gdy bułeczki nieco podrosną smarujemy je z wierzchu żółtkiem roztrzepanym z łyżką mleka i wstawiamy do nagrzanego piekarnika.
Pieczemy 20-25min.
Po tym czasie lekko studzimy przy otwartych drzwiczkach, po czym przekładamy na kratkę do całkowitego ostygnięcia.
Przepis pochodzi z: http://przystole.blox.pl (wpis z 31 stycznia 2011)