Bułki pszenne zwykłe

Kategoria: Pieczywo
Dodano: 08 stycznia 2013

Ciągle testuję nowe przepisy na bułki i chałki, dojrzewam do zabrania się za domowy chleb.

Ten przepis jest kolejną próbą znalezienia mojego ulubionego typu bułek, takiego, który będzie smakował wszystkim domownikom i będzie najbardziej zbliżony smakiem do bułki pszennej o miękkim środku, lekko chrupiącym wierzchu i smaku na tyle neutralnym, by buła nie była ani zbyt maślana, ani też zbyt drożdżowa.

Ten przepis jest dla mnie kolejnym krokiem w dobrym kierunku - bułki pięknie wyrosły, były mięciutkie w środku i miały tylko jeden mankament - troszkę za bardzo czuć było w smaku drożdże. Próbowałam zmniejszyć ich ilość, ale to nie był najlepszy pomysł, bo wyszły małe gnioty :)
Próbowałam też z drożdżami suchymi i efekt też mnie nie zadowolił. Zatem poszukiwań ciąg dalszy...   Enjoy :)
Składniki
Przepis na 10 bułek:

  • ok.33g świeżych drożdży
  • łyżeczka cukru
  • 1 szklanka letniego mleka
  • 500g mąki pszennej
  • łyżeczka soli
  • 3 łyżki masła (ok.50g) - stopić i ostudzić

Do posmarowania wierzchu:
  • 1 żółtko
  • 1 łyżka mleka
Bułki pszenne zwykłe gotowe
Sposób przygotowania
Drożdże rozcieramy z cukrem. Dolewamy ok.1/3 szkl. mleka, mieszamy. Zasypujemy 200g mąki, lekko mieszamy i odstawiamy na 10 min.

Następnie dodajemy resztę mleka i mąki, sól i masło. Zagniatamy gładkie ciasto. Ważne aby konsystencja była jednolita, a ciasto bez problemu odchodziło od rąk. Formujemy kulkę, przykrywamy ściereczką i odstawiamy na 30 min do wyrośnięcia.

Po tym czasie ciasto ponownie zagniatamy, dzielimy na 10 w miarę równych części, a z każdej części formujemy bułeczkę. Bułki układamy na dużej blasze z piekarnika, wyłożonej pergaminem, przykrywamy ściereczką i ponownie odstawiamy do wyrośnięcia, tym razem na 15 min.
Nagrzewamy piekarnik do 200oC.

Gdy bułeczki nieco podrosną smarujemy je z wierzchu żółtkiem roztrzepanym z łyżką mleka i wstawiamy do nagrzanego piekarnika.

Pieczemy 20-25min.

Po tym czasie lekko studzimy przy otwartych drzwiczkach, po czym przekładamy na kratkę do całkowitego ostygnięcia.


Przepis pochodzi z: http://przystole.blox.pl (wpis z 31 stycznia 2011)

Autor:Delicious Time
Oceń przepis
Liczba głosów: 1
Ocena: 5
Komentarze